Sernik wiedeński z polewą
Delikatny i wilgotny sernik wiedeński z polewą to jeden z częściej przygotowywanych serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto.
Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest 10 sztuk jajek i 200 g masła, u mnie jednak tego dobra jest mniej, gdyż nie chciałam, aby był zbyt kaloryczny. Robiąc sernik wiedeński z polewą, należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w samym twarogu, gdyż od niego zależy smak i konsystencja sernika. U mnie twaróg był z 4% tłuszczu i dlatego dodałam 100 g masła, jeśli jednak ser zawiera inną zawartość tłuszczu, to masła dodać więcej lub mniej. Nie używajcie chudego sera, gdyż z niego nie wyjdzie smaczny sernik. Im więcej w serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy i wilgotny.
Przepis na sernik wiedeński z polewą:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego lub tłustego (u mnie 4% tłuszczu)
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
Polewa do sernika:
- 100 g czekolady deserowej
- 5 - 6 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić sernik wiedeński z polewą?
- Masło utrzeć do białości z połową cukru podaną w przepisie i cukrem z wanilią.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Do utartego do białości masła z cukrem dodawać po jednym żółtku i krótko ucierać.
- Następnie dodać w kilku porcja mielony twaróg i mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie miksować, aby masy mocno nie napowietrzać. Mocno napowietrzona masa serowa podczas pieczenia szybko rośnie, a po upieczeniu gwałtownie opada.
- Na koniec dodać obie mąki i starannie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie wmieszać w masę serową. Podczas ubijania białek cukier dodawać po jednej łyżce.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę serową.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 20 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C i piec jeszcze 60 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku bez otwierania drzwiczek przez około 10 minut, po czym lekko je uchylić i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Sernik podczas pieczenia lekko rośnie, a po upieczeniu może lekko opaść, ale nie więcej, niż do wysokości włożonej masy serowej przed rozpoczęciem pieczenia.
- Po wystudzeniu sernik polać polewą i wstawić do schłodzenia.
- Jeśli chcecie sernik tylko oprószyć cukrem pudrem, to najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
Polewa do sernika:
- Czekoladę rozdrobnić i razem ze śmietanką i miodem rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać do powierzchni wody.
- Masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.
Zobacz również: sernik z bezą kokosową.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOj nie dla mnie, ponieważ serników akurat nie lubię.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie. Skosztowałabym takiego sernika
OdpowiedzUsuńserniczek wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńSernik mogłabym jeść w każdej postaci
OdpowiedzUsuń