Zalety powłoki emaliowanej i jak o nią dbać?
Naczynia emaliowane niegdyś były bardzo popularne, później furorę zrobiły garnki stalowe, jednak ostatecznie emalia wraca, w jeszcze lepszym wydaniu! Coraz więcej z nas decyduje się ponownie na kupno naczyń z powłoką emaliowaną. Szczególnie warta polecenia jest czeska marka Belis, oraz naczynia produkowane w Ukrainie marki Emajlo Olkusz. Fabryki te wciąż kultywują tradycyjną produkcję emaliowanych naczyń, jednocześnie unowocześniając swoje produkty i idąc z duchem czasu.
Naczynia emaliowane niegdyś były bardzo popularne, później furorę zrobiły garnki stalowe, jednak ostatecznie emalia wraca, w jeszcze lepszym wydaniu! Coraz więcej z nas decyduje się ponownie na kupno naczyń z powłoką emaliowaną. Szczególnie warta polecenia jest czeska marka Belis, oraz naczynia produkowane w Ukrainie marki Emajlo Olkusz. Fabryki te wciąż kultywują tradycyjną produkcję emaliowanych naczyń, jednocześnie unowocześniając swoje produkty i idąc z duchem czasu.
10 zalet garnków emaliowanych
1. Emalia jest wolna od ołowiu, kadmu i BPA.
2. Powłoka nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z żywnością.
3. To doskonałe naczynia dla alergików, dzieci oraz osób starszych.
4. Naczynie emaliowane w żadnym stopniu nie ingeruje w smak oraz zapach potrawy.
5. Garnki emaliowane doskonale znoszą kontakt z kwaśnymi potrawami, w przeciwieństwie do ich stalowych odpowiedników.
6. Naczynia te są odporne na wysokie i niskie temperatury, sprawdzą się na kuchence, w lodówce i nawet w piekarniku.
7. Szklista powłoka emaliowana jest głodka i jednolita, a dzięki temu nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie.
8. Emalia jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna.
9. Naczynia emaliowane nie wymagają specjalnej, czasochłonnej pielęgnacji.
10. W garnku emaliowanym możesz bezpiecznie nie tylko gotować, ale również przechowywać żywność, bez obaw, że coś stanie się z naczyniem lub jedzeniem.
11. Emaliowane naczynia są piękne i różnorodne! Znajdziemy je w praktycznie każdym kolorze i kształcie, z przeróżnymi wzorami.
Jak dbać o powłokę emaliowaną?
Garnki emaliowane nie muszą być poddawane szczególnym procesom przed czy po użytkowaniu. Jest jednak kilka zasad, które mogą przedłużyć żywotność tych naczyń. Przede wszystkim warto pamiętać, aby od emalii trzymać się z dala ze stalowymi przyborami kuchennymi. Żadne szpatułki, sztućce czy myjki. Zamiast tego podczas gotowania warto wykorzystać drewniane i silikonowe akcesoria. Do mycia natomiast najlepiej używać delikatnych środków myjących i miękkiej gąbki. W przypadku kiedy to nie wystarcza – nie sięgaj po ocet, ani inne agresywne środki. Zamiast tego wykorzystaj sól, sodę lub kwasek cytrynowy. Być może też wystarczy odmoczenie naczynia w gorącej wodzie.
Warto pamiętać również, aby nigdy nie nagrzewać pustego naczynia emaliowanego, jest ono wykonane ze stali pokrytej emalią i doskonale nagrzewa się w przeciągu paru sekund. Nagrzewanie garnka bez zawartości może doprowadzić do jego uszkodzenia. Podobnie należy pamiętać, aby nie dopuścić do odparowania całej wody lub całego tłuszczu z przyrządzanej potrawy.
Emalia źle znosi również szok termiczny. Wytrzymuje doskonale zarówno bardzo niskie, jak i bardzo wysokie temperatury, nie należy jednak prosto z lodówki wkładać jej do piekarnika lub po ściągnięciu z gazu zalewać lodowatą wodą.
https://naczynia.olkusz.pl/garnki-emaliowane
*artykuł zewnętrzny
Właśnie nie wiedziałam o tym i moje garnki są zniszczone. Na przyszłość będę pamiętać o tych wskazówkach
OdpowiedzUsuń