Ciasto makowo-kokosowe z kremem
Ciasto makowo-kokosowe z kremem jest jednym z chętniej jedzonych ciast w moim domu. Prosty przepis na ciasto, które idealnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i wśród ciast na innych rodzinnych uroczystościach. Pyszne połączenie smaku kokosa z makiem za pomocą kremu budyniowego. Ciasto makowe z kokosem to sprawdzony deser na każdą okazję.
Ciasto makowo-kokosowe z kremem za sprawą maku, może kojarzyć się typowo ze świętami. Zapewniam jednak, że świetnie sprawdza się również na deser przy innych mniej lub bardziej wystawnych uroczystościach. Prosty przepis na ciasto makowe z kokosem jest bardzo łatwy do wykonania i świetnie wszystkim smakuje.
Przygotowując ciasto makowo-kokosowe, należy pilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt mocno zapieczony placek będzie dość suchy. U mnie ciasto makowe robione było z suchym już zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają mak bez mielenia i ciasto również jest pyszne, chociaż nieco cięższe.
Przepis na ciasto makowo-kokosowe z kremem:
- 1 szklanka maku (u mnie mielony)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do ciasta makowego z kokosem:
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Dodatkowo: - płatki migdałowe
- wiórki kokosowe
- 100 ml przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
Jak zrobić ciasto makowo-kokosowe z kremem?
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą masę.
- Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku i roztopione zimne masło.
- Następnie dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko miksować na wolnych obrotach miksera.
- Na koniec łyżką delikatnie wmieszać do masy mak i wiórki kokosowe.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
- Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem i cytryną, posmarować połową kremu.
- Drugą część kremu wyłożyć na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Krem do ciasta makowo-kokosowego:
- Jajko roztrzepać ze szklanką mleka, obiema mąkami i wiórkami kokosowymi.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
- Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej mleko z mąką, jajkiem i wiórkami kokosowymi, gotować na małej mocy palnika do uzyskania gęstego budyniu. Podczas gotowania ciągle mieszać.
- Ugotowany budyń wystudzić.
- Masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzony budyń. Ucierać do czasu, aż masa będzie miała postać jednolitego i puszystego kremu.
Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.
Czuję, że to będzie moje ulubione ciasto. Na pewno spróbuję je zrobić
OdpowiedzUsuńKokos z makiem już brzmi pysznie. :)
OdpowiedzUsuńOj przy takich ciastach miło jest posiedzieć z bliskimi
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda
OdpowiedzUsuń