Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z jabłkami są jednym z chętniej jedzonych dań w moim domu. Naleśniki idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad lub kolację. Prosty przepis, który warto dołączyć do swego menu. Najlepszy przepis na naleśniki i prażone jabłka.
Naleśniki z jabłkami są pożywnym i niezbyt słodkim daniem, dlatego chętnie jedzą je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Nie znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia choćby jednego naleśnika z jabłkami. Nawet jeśli ktoś do tej pory był wielkim smakoszem naleśników z serem, to po spróbowaniu naleśników z jabłkami na pewno stanie się ich wielkim fanem. Naleśniki z jabłkami są prostym i małowymagającym daniem, gdyż jajka, mleko i mąka zazwyczaj są w każdej kuchni, a i z jabłkami również nie powinno być problemu.
Jabłka prażone do naleśników posiadają naturalną słodycz, która pochodzi z samych jabłek. Danie nie wymaga, więc dodawania dużej ilości innych substancji słodzących i dzięki temu staje się zdrowsze i mniej kaloryczne. Ten prosty przepis na naleśniki z jabłkami przygotuje nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w gotowaniu.
Przepis na naleśniki z jabłkami:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Dodatkowo: - cukier puder do posypania
Jabłka prażone do naleśników:
- 1 kg jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić naleśniki z jabłkami?
- Jajka zmiksować z solą i połową mleka.
- Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę z mlekiem i na koniec wodę. Jeśli lubimy nieco pulchniejsze naleśniki, to dodać również proszek do pieczenia.
- Rozmieszane naleśniki odstawić na 5 minut, po czym smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, posmarowanej tylko olejem lub masłem klarowanym.
- Naleśniki robić niezbyt grube i zbyt mocno ich nie przypiekać, gdyż będą twarde i trudno będzie w nie zawijać farsz.
- Na naleśniki nałożyć prażone jabłka i zwinąć.
Farsz z jabłek do naleśników:
- Jabłka obrać i drobno pokroić.
- Masło roztopić w rondlu, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż jabłka będą miękkie.
- Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek, a ich czas prażenia do ich twardości i soczystości. Jabłka miękkie i soczyste szybciej się rozpadają.
Zobacz również: naleśniki drożdżowe.
takiego naleśnika z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń