Naleśniki z jabłkami

/ 1

Naleśniki z jabłkami są jednym z chętniej jedzonych dań w moim domu. Naleśniki idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad lub kolację. Prosty przepis, który warto dołączyć do swego menu. Najlepszy przepis na naleśniki i prażone jabłka.

Naleśniki z prażonymi jabłkami
Naleśniki z jabłkami są pożywnym i niezbyt słodkim daniem, dlatego chętnie jedzą je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Nie znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia choćby jednego naleśnika z jabłkami. Nawet jeśli ktoś do tej pory był wielkim smakoszem naleśników z serem, to po spróbowaniu naleśników z jabłkami na pewno stanie się ich wielkim fanem. Naleśniki z jabłkami są prostym i małowymagającym daniem, gdyż jajka, mleko i mąka zazwyczaj są w każdej kuchni, a i z jabłkami również nie powinno być problemu.

Jabłka prażone do naleśników posiadają naturalną słodycz, która pochodzi z samych jabłek. Danie nie wymaga, więc dodawania dużej ilości innych substancji słodzących i dzięki temu staje się zdrowsze i mniej kaloryczne. Ten prosty przepis na naleśniki z jabłkami przygotuje nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w gotowaniu.
Naleśniki nadziewane karmelizowanymi jabłkami

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut
Patelnia o średnicy 24 cm

Przepis na naleśniki z jabłkami:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Jabłka prażone do naleśników:

  • 1 kg jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

  1. Jajka zmiksować z solą i połową mleka.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę z mlekiem i na koniec wodę. Jeśli lubimy nieco pulchniejsze naleśniki, to dodać również proszek do pieczenia.
  3. Rozmieszane naleśniki odstawić na 5 minut, po czym smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, posmarowanej tylko olejem lub masłem klarowanym.
  4. Naleśniki robić niezbyt grube i zbyt mocno ich nie przypiekać, gdyż będą twarde i trudno będzie w nie zawijać farsz.
  5. Na naleśniki nałożyć prażone jabłka i zwinąć.

Farsz z jabłek do naleśników:

  1. Jabłka obrać i drobno pokroić.
  2. Masło roztopić w rondlu, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż jabłka będą miękkie.
  3. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek, a ich czas prażenia do ich twardości i soczystości. Jabłka miękkie i soczyste szybciej się rozpadają.

    Zobacz również: naleśniki drożdżowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady