Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie?
Chociaż kuchnia arabska nie jest w Polsce szczególnie popularna, to nie da się nie zauważyć jej wpływów w postaci pojedynczych dań. Jednym z nich jest kebab (choć w naszym kraju został rozsławiony przez Turków). Shawarma (kebab) to jedna z wielu odmian tego dania.
Czym jest shawarma? Kebab ma wiele odmian, ale różnice między nimi często są dość subtelne. Najczęściej to pieczone (lub grillowane) mięso, podawane w chlebku pita lub innym rodzaju pieczywa, z dodatkiem warzyw i sosu. Shawarma różni się od innych kebabów tym, że podawana jest (najczęściej) z dodatkiem ryżu i dość charakterystycznego dla krajów arabskich sosu jogurtowego lub tahini. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie i samej kuchni arabskiej? Odpowiadamy i opowiadamy!
Z czego przygotowywany jest kebab shawarma?
Najbardziej znany kebab w Dubaju to właśnie shawarma, chociaż w tutejszych lokalach czy restauracjach znajdziesz właściwie każdy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce.
Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym daniem ulicznym w wielu krajach, nie tylko tych arabskich. W Polsce nie zdobył jednak szczególnej popularności.
Skąd wziął się kebab shawarma?
Kebab shawarma to danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Chociaż dokładne początki dania takiego jak shawarma (kebab) nie są znane, uważa się, że pochodzi z Turcji osmańskiej. Potrawa prawdopodobnie rozprzestrzeniła się w innych częściach Bliskiego Wschodu dzięki handlowi i migracji, a z biegiem czasu wciąż ewoluowała. Dziś shawarmą zajadają się ludzie wszystkich kultur i religii, co czyni ją prawdziwie globalnym daniem.
Jakie rodzaje kebabów znajdziemy w Polsce i nie tylko?
Kebaby są popularnym daniem na całym świecie, a do wyboru jest wiele ich odmian. Popularne w Polsce kebaby to te z kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Poza Polską istnieje wiele kolejnych odmian, do których przygotowania używa się najróżniejszych mięs. Na przykład w Turcji jednym z najpopularniejszych rodzajów kebabu jest doner kebab, który przyrządza się z cienko pokrojonego mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W Grecji do przyrządzania kebabów najczęściej używa się jagnięciny i kurczaka. Z kolei w Indiach bardzo popularne są także kebaby wegetariańskie.
Gdzie na świecie zjesz najlepsze kebaby?
Kebab to rodzaj potrawy, która wywodzi się z Bliskiego Wschodu i od tego czasu stała się popularna na całym świecie. W zależności od regionu kebaby mogą być przyrządzane z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw. W związku z tym nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, gdzie znaleźć najlepsze kebaby.
Istnieją jednak miasta, które słyną z pysznych kebabów. Na przykład w Stambule znajduje się wiele słynnych kebabowni, a każda ma własną recepturę. W Nowym Jorku również kwitnie scena kebabowa, a sprzedawcy oferują zarówno tradycyjne tureckie kebaby, jak i bardziej innowacyjne kreacje łączone.
W Austin w Teksasie jest nawet food truck poświęcony w całości kebabom! Niezależnie od tego, czy szukasz autentycznej kuchni bliskowschodniej, czy czegoś nowego i ekscytującego, koniecznie zajrzyj do jednego z tych miast, by spróbować pysznych kebabów. Shawarma kebab to tylko jeden z nich!
Najciekawsze atrakcje kulinarne Dubaju
W Dubaju znajdują się jedne z najciekawszych i najbardziej egzotycznych atrakcji kulinarnych na świecie. Od słynnego centrum handlowego Dubai Mall, po hotel Burj Al Arab – miasto jest istnym placem zabaw dla smakoszy.
Jedną z najpopularniejszych atrakcji kulinarnych w Dubaju jest Targ Przypraw. Odwiedzający mogą tu znaleźć całą gamę przypraw i ziół z całego świata. Na targu znajduje się również wiele restauracji, kawiarni i straganów z jedzeniem, co sprawia, że jest to idealne miejsce, aby spróbować najlepszych potraw w mieście.
Inne popularne atrakcje kulinarne w Dubaju to Fabryka Czekolady Camel Milk i Dubai Food Festival. Chcesz wiedzieć, co oferuje Dubaj? Wycieczka do tego słynnego miasta nie może nie uwzględnić smakowania lokalnych przysmaków!
Zobacz, co zwiedzić w Dubaju przy okazji smakowania potraw, na Travelers!
Czy kebab to zdrowe jedzenie?
Choć kebab jest często postrzegany jako potrawa tłusta i niezdrowa, w rzeczywistości może być całkiem zdrowy, jeśli przyrządza się go z chudego mięsa i prostych przypraw. Mięso zawiera dużo białka, a warzywa dostarczają ważnych witamin i minerałów. Ponadto kebab jest zwykle grillowany, co pomaga obniżyć zawartość tłuszczu.
Jeśli tylko nie podaje się go z tłustymi sosami lub przetworzonym pieczywem, kebab może być zdrowym i smacznym posiłkiem.
Shawarma kebab to jedno ze sztandarowych dań kuchni arabskiej – jeśli czeka cię wycieczka do Dubaju, to nie możesz nie spróbować tego przysmaku! Pamiętaj jednak, że kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich to prawdziwa kopalnia smaków i egzotycznych połączeń, których nie znajdziesz w Polsce. Wakacje w tym zakątku świata to idealna okazja do tego, by smakować i próbować!
*artykuł zewnętrzny
Lubię tą potrawę. Staram się wybierać zawsze z chudego mięsa, choć czasem pozwolę sobię na baraninę lub cielęcinę.
OdpowiedzUsuń