Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie?

/ 1

Chociaż kuchnia arabska nie jest w Polsce szczególnie popularna, to nie da się nie zauważyć jej wpływów w postaci pojedynczych dań. Jednym z nich jest kebab (choć w naszym kraju został rozsławiony przez Turków). Shawarma (kebab) to jedna z wielu odmian tego dania.

Shawarma (kebab) – kuchnia arabska

Czym jest shawarma? Kebab ma wiele odmian, ale różnice między nimi często są dość subtelne. Najczęściej to pieczone (lub grillowane) mięso, podawane w chlebku pita lub innym rodzaju pieczywa, z dodatkiem warzyw i sosu. Shawarma różni się od innych kebabów tym, że podawana jest (najczęściej) z dodatkiem ryżu i dość charakterystycznego dla krajów arabskich sosu jogurtowego lub tahini. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie i samej kuchni arabskiej? Odpowiadamy i opowiadamy!

Z czego przygotowywany jest kebab shawarma?

Najbardziej znany kebab w Dubaju to właśnie shawarma, chociaż w tutejszych lokalach czy restauracjach znajdziesz właściwie każdy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce. 

Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym daniem ulicznym w wielu krajach, nie tylko tych arabskich. W Polsce nie zdobył jednak szczególnej popularności.

Skąd wziął się kebab shawarma?

Kebab shawarma to danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Chociaż dokładne początki dania takiego jak shawarma (kebab) nie są znane, uważa się, że pochodzi z Turcji osmańskiej. Potrawa prawdopodobnie rozprzestrzeniła się w innych częściach Bliskiego Wschodu dzięki handlowi i migracji, a z biegiem czasu wciąż ewoluowała. Dziś shawarmą zajadają się ludzie wszystkich kultur i religii, co czyni ją prawdziwie globalnym daniem.

Jakie rodzaje kebabów znajdziemy w Polsce i nie tylko?

Kebaby są popularnym daniem na całym świecie, a do wyboru jest wiele ich odmian. Popularne w Polsce kebaby to te z kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Poza Polską istnieje wiele kolejnych odmian, do których przygotowania używa się najróżniejszych mięs. Na przykład w Turcji jednym z najpopularniejszych rodzajów kebabu jest doner kebab, który przyrządza się z cienko pokrojonego mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W Grecji do przyrządzania kebabów najczęściej używa się jagnięciny i kurczaka. Z kolei w Indiach bardzo popularne są także kebaby wegetariańskie. 

Gdzie na świecie zjesz najlepsze kebaby?

Kebab to rodzaj potrawy, która wywodzi się z Bliskiego Wschodu i od tego czasu stała się popularna na całym świecie. W zależności od regionu kebaby mogą być przyrządzane z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw. W związku z tym nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, gdzie znaleźć najlepsze kebaby. 

Istnieją jednak miasta, które słyną z pysznych kebabów. Na przykład w Stambule znajduje się wiele słynnych kebabowni, a każda ma własną recepturę. W Nowym Jorku również kwitnie scena kebabowa, a sprzedawcy oferują zarówno tradycyjne tureckie kebaby, jak i bardziej innowacyjne kreacje łączone. 

W Austin w Teksasie jest nawet food truck poświęcony w całości kebabom! Niezależnie od tego, czy szukasz autentycznej kuchni bliskowschodniej, czy czegoś nowego i ekscytującego, koniecznie zajrzyj do jednego z tych miast, by spróbować pysznych kebabów. Shawarma kebab to tylko jeden z nich!

Najciekawsze atrakcje kulinarne Dubaju

W Dubaju znajdują się jedne z najciekawszych i najbardziej egzotycznych atrakcji kulinarnych na świecie. Od słynnego centrum handlowego Dubai Mall, po hotel Burj Al Arab – miasto jest istnym placem zabaw dla smakoszy. 

Jedną z najpopularniejszych atrakcji kulinarnych w Dubaju jest Targ Przypraw. Odwiedzający mogą tu znaleźć całą gamę przypraw i ziół z całego świata. Na targu znajduje się również wiele restauracji, kawiarni i straganów z jedzeniem, co sprawia, że jest to idealne miejsce, aby spróbować najlepszych potraw w mieście. 

Inne popularne atrakcje kulinarne w Dubaju to Fabryka Czekolady Camel Milk i Dubai Food Festival. Chcesz wiedzieć, co oferuje Dubaj? Wycieczka do tego słynnego miasta nie może nie uwzględnić smakowania lokalnych przysmaków!

Zobacz, co zwiedzić w Dubaju przy okazji smakowania potraw, na Travelers!

Czy kebab to zdrowe jedzenie?

Choć kebab jest często postrzegany jako potrawa tłusta i niezdrowa, w rzeczywistości może być całkiem zdrowy, jeśli przyrządza się go z chudego mięsa i prostych przypraw. Mięso zawiera dużo białka, a warzywa dostarczają ważnych witamin i minerałów. Ponadto kebab jest zwykle grillowany, co pomaga obniżyć zawartość tłuszczu. 

Jeśli tylko nie podaje się go z tłustymi sosami lub przetworzonym pieczywem, kebab może być zdrowym i smacznym posiłkiem.

Shawarma kebab to jedno ze sztandarowych dań kuchni arabskiej – jeśli czeka cię wycieczka do Dubaju, to nie możesz nie spróbować tego przysmaku! Pamiętaj jednak, że kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich to prawdziwa kopalnia smaków i egzotycznych połączeń, których nie znajdziesz w Polsce. Wakacje w tym zakątku świata to idealna okazja do tego, by smakować i próbować!
*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Lubię tą potrawę. Staram się wybierać zawsze z chudego mięsa, choć czasem pozwolę sobię na baraninę lub cielęcinę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady