Zupa z kalarepy

/ 3

Zupa z kalarepy najlepiej smakuje w maju i czerwcu, gdy kalarepa jest jeszcze młoda. Kalarepa w tym czasie pysznie smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy pieczona. Młoda kalarepa jest bardzo soczysta i niskokaloryczna, ma łagodny i lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska na surowo.

Zupa z kalarepy z koperkiem
Lekka zupa z kalarepy idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy chcemy jeść smacznie, zdrowo i lekkostrawnie. Młoda, świeża kalarepa jest jak soczysty, lekko słodkawy cukierek i można się nią zajadać na okrągło. Szczególnie warto o niej pamiętać, gdy jesteśmy na diecie i liczymy kalorie. 100 g surowej kalarepy to tylko 27 kcal, to zdecydowanie mniej, niż ma marchewka (41 kcal), dlatego warto mieć kalarepę pod ręką. Kalarepa była nieco zapomniana, ale ostatnio wraca do łask i doceniana jest za swoje walory smakowe i zdrowotne.

Kalarepa w smaku i strukturze przypomina nieco krzyżówkę kalafiora z brukwią, ale bez charakterystycznego posmaku brukwi. Zupa z kalarepy nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo zdrowa. Kalarepa świetnie oczyszcza organizm i reguluje przemianę materii, ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dodatkowo wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową i jest bogata w błonnik oraz witaminę C, A, E, K, B6 i kwas foliowy. Ponadto kalarepa jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, potasu i cynku. Kalarepa zawiera również luteinę, która odpowiada za nasz wzrok.
Zupa warzywna z kalarepy
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na zupę z kalarepy:

  • 2 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mała wiązka koperku
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 l bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę z kalarepy?

  1. Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierać dokładnie ze skórki, gdyż skórka po ugotowaniu jest twarda i nieprzyjemna w jedzeniu.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Cebulę i kalarepę podsmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
  4. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie przez około 20 minut.
  5. Następnie dodać podsmażoną kalarepę z cebulą i gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie dodać kurkumę i gałkę muszkatołową.
  7. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z gorącym płynem z garnka, wrzucić posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość zagotować.
  8. Zupa świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.

    Zobacz również: zupa z brukselki.

Komentarze

  1. nigdy nie jadlam takiej zupy, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu lekka zupa.
    Dziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym 😋😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz 😃 Jestem tego samego zdania 🤗

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady