Bitki z szynki w sosie warzywnym
Bitki z szynki w sosie warzywnym są prostym i łatwym do przygotowania daniem na domowy obiad. Duszone chude mięso w sosie, można podać nawet dzieciom i osobom na diecie, gdyż jest lekkostrawne i nie obciąża organizmu. Danie z szynki wieprzowej to idealny przepis na szybki obiad, zwłaszcza gdy nie mamy dużo czasu, a domownicy są bardzo głodni.
Bitki z szynki w sosie warzywnym to smaczne i pożywne danie, które szybko zaspokoi największy głód. Szynka wieprzowa jest dość chudym mięsem, posiłek więc nie jest tłusty, a zawarte w sosie warzywa dodatkowo dodają mu odżywczych składników.
Domowy obiad w takiej formie, dość często gości pewnie w niejednym domu. U mnie sos nie jest zbyt tłusty i zawiesisty, gdyż wszystko podsmażałam na minimalnej ilości tłuszczu, a sam sos zagęścił się podsmażoną mąką z obtaczania mięsa i zblendowanymi warzywami.
Przepis na bitki z szynki w sosie warzywnym:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 - 3 łyżeczki soli (do smaku)
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki mąki do obtaczania mięsa
Jak zrobić bitki z szynki w sosie warzywnym?
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm.
- Mięso roztłuc delikatnie tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem oraz obtaczać w mące.
- Przyprawione mięso krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Mięso przełożyć do głębokiej patelni lub garnka, zalać wrzącą wodą tak, aby woda pokrywała mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem około 25 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, lekko podsmażyć na oleju i dodać do mięsa.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce do warzyw i po krótkim obsmażeniu wrzucić do gotującego się mięsa.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekać i połączyć z mięsem.
- Dodać tymianek, kolendrę, rozmaryn, chili, kurkumę i wszystko dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Następnie wyjąć mięso, a płyn zblendować, aby sos był delikatniejszy. Jeśli sos jest zbyt rzadki to, należy go jeszcze chwilę gotować bez przykrycia. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Do gorącego sosu włożyć z powrotem mięso.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym.
lubię takie mięsko
OdpowiedzUsuńDomowy obiad smakuje najlepiej i wiadomo co w nim jest :)
OdpowiedzUsuńPyszny domowy obiad <3
OdpowiedzUsuńPrzy następnej okazji spróbuję zrobić z takim sosem. :)
OdpowiedzUsuń