Kruche ciasteczka bez maszynki
Kruche ciasteczka bez maszynki smakiem przeniosą wiele osób do czasów dzieciństwa. Ciastka idealnie sprawdzą się na deser do kawy lub jako niezbyt słodka przekąska dla dziecka do zabrania do szkoły. Najlepszy przepis na kruche ciasteczka. Ciastka kruche z przepisu ze starego zeszytu z przepisami.
Kruche ciasteczka bez maszynki może nie są fit, ale za to ich skład nie zawiera żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Najważniejsze jest chyba to, że w ciastkach kruchych nie ma dodanego syropu glukozowo-fruktozowego, który obecny jest niemalże w każdym ciastku ze sklepu. Wiadomo, że ten rodzaj cukru napędza apetyt na słodkie i zamiast zjeść 1 - 2 ciasteczka, zazwyczaj zjadamy prawie całe opakowanie.
Z moich wyliczeń wynika, że kruche ciasteczko zrobione z tego przepisu o wadze 12 g ma 52 kcal. Domowe ciastka kruche świetnie zaspokajają ochotę na słodycze, wystarczy 1 no może 2 i po więcej nie sięgamy, i to nie dlatego, że nam nie smakują, tylko dlatego, że są umiarkowanie słodkie i nie zawierają dużo cukru.
Kruche ciasteczka tworzy się przy pomocy widelca, którym dobrze robi się wzorki, jak z maszynki. Dzięki tym wzorkom ciastka po upieczeniu są bardziej chrupiące i lepiej się wypiekają. Biały cukier można zastąpić nieco zdrowszym, ale i mniej słodkim cukrem trzcinowym. Domowe ciasteczka dobrze się przechowują i warto je mieć w swoich zapasach.
Przepis na kruche ciasteczka bez maszynki:
- 550 - 600 g mąki pszennej
- 220 g drobnego cukru
- 250 g masła (zimne)
- 15 g smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić kruche ciasteczka bez maszynki?
- Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Dodać jajko, żółtka, smalec, zimne masło i wszystko posiekać nożem.
- Następnie dodać śmietanę i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Śmietanę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie.
- Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po tym czasie odcinać ciasto po kawałku i rolować z niego wałeczki o średnicy 1 cm, które kroić na kawałki o długości około 3 cm. Następnie każdy kawałek rozgnieść widelcem, aby powstało na nim głębokie wgłębienie.
- Ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut, aż ciasteczka będą przyrumienione. Im ciastka mocniej przypieczone tym będą bardziej chrupiące. Pilnować, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie i bardzo twarde.
- Ciasteczka po upieczeniu wystudzić.
- Całkowicie wystudzone przechowywać w puszce lub słoiku.
Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.
takie ciasteczka muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wychodzi z tego przepisu? Wyglądają bosko🙂
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi około 100 szt. ciasteczek 🙂
Usuń