Poznaj zasady diety cukrzycowej
Cukrzyca jest jedną z bardziej powszechnych chorób. Niestety, coraz więcej osób w naszym kraju słyszy taką diagnozę po opuszczeniu gabinetu lekarskiego. Warto jednak wiedzieć, że oprócz codziennego kontrolowania poziomu cukru we krwi i przyjmowania leków, objawy cukrzycy kontroluje się również przy pomocy diety. Diabetycy muszą, więc przygotować się na pewne wyrzeczenia, by znacznie poprawić jakość swojego życia z tą chorobą. Jakie są, więc podstawowe zasady diety cukrzycowej?
Dieta cukrzycowa nie jest zalecana diabetykom bez powodu. Warto sobie uświadomić, że
cukrzyca to choroba przewlekła, z którą trzeba nauczyć się żyć, a także ją
kontrolować. Dieta staje się, więc elementem długotrwałego procesu leczenia.
Schorzenie to bowiem jest podstawą do rozwoju wielu powikłań jak np.:
- powikłania mikronaczyniowe;
- zwiększenie ryzyka zawału serca;
- zwiększenie ryzyka udaru;
- rozwój miażdżycy.
Utrzymanie prawidłowej diety jest więc
kluczem do poprawy jakości życia diabetyków, a także podstawą do zapobiegania
powikłaniom. Dodatkowo dieta cukrzycowa pozwala osiągnąć także
założenia terapeutyczne, którymi są:
- wyrównanie stężenia glukozy we krwi;
- utrzymanie prawidłowej masy ciała;
- kontrola ciśnienia tętniczego i jego stabilizacja;
- utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej.
Dieta cukrzycowa- co wolno jeść?
Dieta cukrzycowa- co wolno jeść? Tak naprawdę
istnieje wiele produktów, którymi mogą raczyć się diabetycy. W zasadzie, dieta
cukrzycowa nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Diabetycy powinni
wprowadzić do swojego jadłospisu przede wszystkim warzywa i mało słodkie owoce
jak np. cytrusy. Obowiązkowo należy także spożywać produkty o wysokiej
zawartości białka jak, chociażby ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne, czy
chude mięsa. Zaleca się również wybieranie produktów zbożowych. Tak naprawdę,
diabetycy mogą zdecydować się na specjalnie przeznaczone dla nich słodkości,
które można dostać w sklepie diabetyk24.pl.
Dieta cukrzycowa- czego nie wolno jeść?
Dieta cukrzycowa niestety, nakłada na diabetyków pewne ograniczenia co do
jadłospisu. Wobec tego dieta cukrzycowa- czego nie wolno jeść?
Przede wszystkim zaleca się wykluczenie produktów o wysokim indeksie
glikemicznym, czyli np. miód, cukier, dżemy, syropy. Dodatkowo w jadłospisie
nie ma również miejsca na słodkie owoce, ziemniaki, oraz produkty ze zbóż
oczyszczonych. Warto również unikać dań wysokotłuszczowych, gdyż podnoszą
poziom cholesterolu i dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia zawału.
Dieta cukrzycowa- zasady
Skoro wiadomo już co jeść na diecie
cukrzycowej, a czego lepiej jest unikać, to warto również poznać
podstawowe zasady diety cukrzycowej. Diabetycy powinni więc
pamiętać o:
- regularnym spożywaniu posiłków i unikaniu głodówek- posiłki
powinny być spożywane co 3-4 godziny;
- wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym;
- ograniczeniu alkoholu- tak naprawdę zaleca się jego całkowite
wykluczenie z diety;
- unikaniu nadmiaru soli- najlepiej nie dosalać posiłków, by nie
przekroczyć 5 gramów spożywanej soli dziennie;
- wybieraniu zdrowych tłuszczy- raz lub dwa w tygodniu
warto zjeść tłustą rybę, gdyż są one cennym źródłem kwasów omega-3;
- jedzeniu posiłków odpowiednio zbilansowanych- niezbędna jest
odpowiednia podaż białka, a także niewielkie ilości węglowodanów w diecie
cukrzycowej;
- piciu dużej ilości wody- usprawnia ona procesy metaboliczne.
Dieta cukrzycowa pomaga kontrolować cukrzycę, a także minimalizuje ryzyko
wystąpienia powikłań. Diabetycy powinni więc przestrzegać jej podstawowych
zasad.
*artykuł zewnętrzny
Dobrze, że nie męczę się z tą chorobą.
OdpowiedzUsuń