Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni?

/ 3

Garnki emaliowane znają prawie wszyscy, gdyż były używane przez nasze mamy i babcie. Garnki pokryte emalią straciły nieco na popularności, gdy rynek opanowały garnki wykonane ze stali i szkła. W ostatnich latach obserwuje się jednak burzliwy powrót do naszych kuchni tradycyjnych, ale w nowocześniejszym wydaniu garnków emaliowanych. Nowoczesne garnki emaliowane zachwycają nie tylko pięknym wyglądem i starannym wykonaniem, ale i możliwością ich wszechstronnego wykorzystania.

Garnki emaliowane z kwiatami
Szeroka oferta garnków emaliowanych, która znajduje się na stronie sklepu internetowego Amart https://www.amart.pl/category/garnki-emaliowane, pozwala nam wybrać odpowiednie garnki do naszych potrzeb. Większość dostępnych w tym sklepie garnków dostosowanych jest do użytkowania zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, indukcyjnej, jak i ceramicznej. Wśród nich jest wiele takich, które można zmywać w zmywarce.

Nowoczesne garnki emaliowane

Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu garnków emaliowanych?

Sposób wykonania garnków emaliowanych

Garnki emaliowane najczęściej wykonane są ze stali węglowej pokrytej powłoką z emalii, która wypalana jest w wysokiej temperaturze. Wypalanie sprawia, że powłoka emaliowana jest twarda i tworzy warstwę ochronną przed kontaktem jedzenia z metalem. Powierzchnia emaliowana jest gładka, nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję np. z kwaśnym pożywieniem, jak to jest w przypadku stali. Warstwa ta chroni również naczynie przed rdzewieniem.
Przed zakupem i każdym użyciem garnków emaliowanych, należy sprawdzić:

Czy naczynie jest równomiernie pokryte emalią?
Czy warstwa emalii jest gładka?
Czy emalia nie jest popękana?

Garnki emaliowane z wzorami

Przydatność i użyteczność garnków emaliowanych

Garnki emaliowane występują w różnych wzorach i kolorach, różnią się od siebie kształtem i pojemnością. Można w nich gotować, zapiekać, marynować i przechowywać dowolne produkty, zarówno w niskiej, jak i wysokiej temperaturze. Nie wolno ich używać jedynie w mikrofalówce.

Modne jest, aby mniejsze garnki wykorzystywać zamiast talerza do serwowania różnych dań np. zupy, gulaszu, bigosu, fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości.

  • duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów
  • średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp.
  • mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy
  • rondel z rączką — do robienia sosów
  • duży kubek z dzióbkiem i uchem — robienie kisielu, naleśników, trzepanie jajek, gotowanie mleka itp.

Dodatkowo można zaopatrzyć się również w rzadziej wykorzystywane w kuchni garnki np. do pasteryzowania przetworów.

Rondle i kubki emaliowane

Jak dbać o garnki emaliowane?

Emaliowane garnki, aby zachowały swój piękny wygląd i użyteczność wymagają niewiele, ale trzeba pamiętać o:

  • starannym czyszczeniu i osuszaniu
Jeśli resztki jedzenia w garnku mocno zaschną, należy garnek namoczyć w ciepłej wodzie z płynem. Przypalenie również nie jest dużym problemem, należy wrzucić kilka łyżek soli i zalać małą ilością wody, następnie gotować chwilę. Brud powinien sam odkleić się od garnka i szorowanie nie będzie potrzebne. Garnki po umyciu starannie wytrzeć.

  • unikaniu dużych skoków temperatury
Pomimo tego, że garnki można używać zarówno w niskiej, jak i wysokiej temperaturze nie lubią one jednak nagłej zmiany temperatury. Dlatego należy unikać stawiania na gorącym palniku wyjętego od razu z lodówki garnka lub schładzania gorącego garnka zimną wodą. Pilnowanie tego, zapobiegnie powstawaniu uszkodzeń na warstwie emalii spowodowanych kurczeniem i rozszerzaniem materiału, z którego wykonany jest garnek.
  • nieużywaniu do mieszania i czyszczenia metalowych i ostrych przedmiotów
  • niepozostawianiu garnków bez zawartości na gorącym palniku

Obecnie produkowane garnki emaliowane nie tylko mają piękny wygląd, ale świetnie sprawdzają się w użytkowaniu i są bardzo przydatne.

*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady