Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni?
Garnki emaliowane znają prawie wszyscy, gdyż były używane przez nasze mamy i babcie. Garnki pokryte emalią straciły nieco na popularności, gdy rynek opanowały garnki wykonane ze stali i szkła. W ostatnich latach obserwuje się jednak burzliwy powrót do naszych kuchni tradycyjnych, ale w nowocześniejszym wydaniu garnków emaliowanych. Nowoczesne garnki emaliowane zachwycają nie tylko pięknym wyglądem i starannym wykonaniem, ale i możliwością ich wszechstronnego wykorzystania.
Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu garnków emaliowanych?
Sposób wykonania garnków emaliowanych
Garnki emaliowane najczęściej wykonane są ze stali węglowej pokrytej powłoką z emalii, która wypalana jest w wysokiej temperaturze. Wypalanie sprawia, że powłoka emaliowana jest twarda i tworzy warstwę ochronną przed kontaktem jedzenia z metalem. Powierzchnia emaliowana jest gładka, nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję np. z kwaśnym pożywieniem, jak to jest w przypadku stali. Warstwa ta chroni również naczynie przed rdzewieniem.
Przed zakupem i każdym użyciem garnków emaliowanych, należy sprawdzić:
Czy naczynie jest równomiernie pokryte emalią?
Czy warstwa emalii jest gładka?
Czy emalia nie jest popękana?
Przydatność i użyteczność garnków emaliowanych
Garnki emaliowane występują w różnych wzorach i kolorach, różnią się od siebie kształtem i pojemnością. Można w nich gotować, zapiekać, marynować i przechowywać dowolne produkty, zarówno w niskiej, jak i wysokiej temperaturze. Nie wolno ich używać jedynie w mikrofalówce.
Modne jest, aby mniejsze garnki wykorzystywać zamiast talerza do serwowania różnych dań np. zupy, gulaszu, bigosu, fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości.
- duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów
- średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp.
- mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy
- rondel z rączką — do robienia sosów
- duży kubek z dzióbkiem i uchem — robienie kisielu, naleśników, trzepanie jajek, gotowanie mleka itp.
Dodatkowo można zaopatrzyć się również w rzadziej wykorzystywane w kuchni garnki np. do pasteryzowania przetworów.
Jak dbać o garnki emaliowane?
Emaliowane garnki, aby zachowały swój piękny wygląd i użyteczność wymagają niewiele, ale trzeba pamiętać o:
- starannym czyszczeniu i osuszaniu
- unikaniu dużych skoków temperatury
- nieużywaniu do mieszania i czyszczenia metalowych i ostrych przedmiotów
- niepozostawianiu garnków bez zawartości na gorącym palniku
Obecnie produkowane garnki emaliowane nie tylko mają piękny wygląd, ale świetnie sprawdzają się w użytkowaniu i są bardzo przydatne.
*artykuł inspirowany
Ja lubię te garnki do mleka.
OdpowiedzUsuńMoja mama w takich gotuje. Ja mam jeden malutki
OdpowiedzUsuńŚwietne garnki. Z pewnością mam któryś z tej firmy.
OdpowiedzUsuń