Domowe pesto z bazylii

/ 2

Domowe pesto z bazylii jest swego rodzaju wegetariańskim sosem, który znajduje zastosowanie w wielu daniach. Pesto z bazylii najlepiej smakuje w tradycyjnym połączeniu z makaronem. Warto jednak wypróbować pesto z kluskami lub dodać je do pieczonych warzyw, czy też posmarować nim kanapki.

Jak zrobić pesto z bazylii?
Wcześniej myślałam, że co jak co, ale domowe pesto z bazylii potrafi przygotować każdy. Z zadawanych na blogu pytań wynika jednak, że nie jest to takie oczywiste. Pesto z bazylii jest proste do zrobienia na pewno dla osób, które wyniosły z domu pewne umiejętności kulinarne. Jest jednak wiele młodych osób, które wchodzą w dorosłe życie i chciałyby rozpocząć przygodę kulinarną w swojej kuchni, ale wcześniej nie miały potrzeby uczenia się gotowania lub nie miały od kogo. Tak więc przepis na domowe pesto niech będzie wskazówką do wykonania lub inspiracją, z czym je można podać i z czego przygotować.

Klasyczne pesto powinno być zrobione z parmezanem i orzeszkami piniowymi, ale oba składniki są bardzo drogie i na co dzień niewiele osób stać, aby z nich korzystać. Domowe pesto dobrze smakuje również, gdy wykonamy je z dodatkiem dobrego twardego sera długodojrzewającego, a orzeszki piniowe zastąpimy orzeszkami nerkowca lub migdałami. Jedynym produktem, który musi być najwyższej jakości i niczym raczej nie da się go zastąpić to oliwa z oliwek. Dobrej jakości oliwa powinna mieć lekko gorzkawy smak i przyjemny, delikatny zapach. Zwietrzała oliwa nie ma przyjemnego zapachu ani smaku i nie wyjdzie z niej smaczne pesto z bazylii.

Pesto z bazylii jest jednym z moich ulubionych smaków, które oferuje kuchnia włoska i dość często gości na moim stole. Chętnie przygotowuję również pesto z dodatkiem suszonych pomidorów, awokado, czy też nasze rodzime i zdrowe pesto z pietruszki. Do smarowania kanapek robię pesto bez dodatku sera, wtedy ma ono mniej kalorii i mogę bez wyrzutów smarować nim zarówno kanapki z mięsem, jak i serem. Domowe pesto z bazylii świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi lub przygotowanymi na parze, lub grillu.
Pesto z bazylii
Liczba porcji: 200 ml
Czas przygotowania: 10 minut

Przepis na domowe pesto z bazylii:

  • 1 mała doniczka świeżej bazylii (listki i miękkie łodygi)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 ml dobrej oliwy 
  • garść orzeszków nerkowca lub piniowych
  • 20 g sera parmezan, grana padano lub innego twardego sera długodojrzewającego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić domowe pesto z bazylii?

  1. Orzeszki podprażyć na suchej patelni uważać, tylko aby ich nie przypalić, gdyż będą gorzkie. Orzeszki po uprażeniu od razu zdjąć z patelni i wystudzić.
  2. Czosnek obrać, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Listki bazylii i miękkie części łodygi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. Do kielicha blendera włożyć czosnek, orzeszki, bazylię, oliwę, sok z cytryny, pieprz, sól i blendować do czasu uzyskania jednolitej masy.
  5. Pod koniec dodać ser i krótko blendować.
  6. Pesto przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub od razu wykorzystać.
  7. Domowe pesto idealnie pasuje do makaronu, różnych klusek, ryżu, pieczonych i grillowanych warzyw, surówek, a nawet do kanapek.

    Zobacz również: makaron z pesto i szparagami.

Komentarze

  1. Bardzo lubię. Nigdy sama nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię pesto bazyliowe. Świetne do makaronu, gnocchi, risotto i różnych przekąsek. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady