Sernik bez pieczenia z jeżynami
Kremowy sernik bez pieczenia z jeżynami idealnie sprawdzi się, jako deser na zimno na każdą okazję. Sernik na zimno przygotowany został z jeżynami, ale mogą one być zastąpione malinami, jagodami lub truskawkami. Sernik bez pieczenia jest prosty do zrobienia i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni. Delikatne i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia o przyjemnym owocowym smaku jeżyn.
Co jak co, ale sernik bez pieczenia u mnie zawsze powraca, tylko staram się urozmaicać jego smak. Tym razem sernik na zimno przygotowałam z dodatkiem jeżyn, które nadały przyjemnego, lekko kwaskowego owocowego smaku. Sernik bez pieczenia z jeżynami i czekoladową polewą jest pysznym i łatwym do zrobienia ciastem bez pieczenia.
Ilość cukru użytego w serniku, najlepiej dostosować do stopnia kwaśności jeżyn i swoich upodobań. Ilość zaś śmietanki uzależniona jest od stopnia tłustości użytego sera (u mnie ser 4% tłuszczu). Tłusty ser może być bez śmietanki, im bardziej tłusty ser, tym bardziej kremowy wyjdzie sernik bez pieczenia.
Przed pokrojeniem sernika wyjętego z lodówki, najlepiej chwilę odczekać, wtedy polewa lepiej się przekroi. Ja niestety nie zawsze mam cierpliwość i tym razem polewa na rogach nieco się ukruszyła, ale ogólnie zastygnięty sernik dobrze się kroi i nie rozpada.
Przepis na sernik bez pieczenia z jeżynami:
- 1 kg mielonego sera białego twarogowego (u mnie 4% tłuszczu)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka truskawkowa lub owoce leśne
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- 150 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Spód do sernika:
- 150 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Polewa do sernika:
- 100 g czekolady deserowej
- 70 - 80 ml śmietanki 30%
Jak zrobić sernik bez pieczenia z jeżynami?
Spód do sernika bez pieczenia:
- Herbatniki razem z roztopionym masłem rozdrobnić w blenderze, aby powstała struktura mokrego piasku.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Następnie rozłożyć na nim równomiernie pokruszone herbatniki i mocno łyżką podociskać, aby tworzyły zwarty spód i nie pływały w serniku po wlaniu warstwy serowej.
Warstwa serowa z jeżynami:
- Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Pestki są jadalne i można je wykorzystać np. jako dodatek do musli.
- Masę z jeżyn ponownie zagotować i rozpuścić w niej ciemną galaretkę. Po dodaniu galaretki masy nie gotować.
- W międzyczasie zmiksować 100 ml śmietanki z 60 g cukru pudru i 500 g sera. Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny cukru, należy dodać nieco więcej.
- Do masy serowej wmiksować wystudzoną, ale płynną masę z jeżyn. Jeśli masa zbyt szybko stężeje, to wstawić naczynie na krótko do gorącej wody i szybko wymieszać, aby masa się nieco zluzowała (nie gotować!).
- Masę serową z jeżynami przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, wyrównać i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Warstwa serowa:
- Galaretkę jasną rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
- 100 ml śmietanki zmiksować z 90 g cukru pudru i 500 g sera twarogowego.
- Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i krótko miksować, aż połączy się z serem.
- Warstwę serową wyłożyć na zastygniętą warstwę z jeżynami i starannie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby warstwa zastygła.
Polewa do sernika bez pieczenia:
- Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać i pilnować, aby czekolada zbyt mocno się nie przegrzała, gdyż zrobią się grudki/kłaczki.
- Czekoladą polać zastygnięty sernik i zrobić widelcem lub szpatułką wzorki.
- Polany polewą sernik wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby całkowicie zastygł.
Zobacz również: sernik z winogronami bez pieczenia.
Piękny i bardzo smakowity serniczek <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńEkstra! Koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Nigdy takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuń