Tort Napoleon: tajniki wypiekania doskonałego ciasta
Przepis na tort Napoleon jest znany od 1850 r. i od momentu swojego pojawienia się deser ten cieszył się ogromną popularnością nie tylko w Europie, ale i na całym świecie! Niektórych może zaskoczyć występowanie octu w składzie ciasta. Jednak nie warto się martwić: absolutnie nie jest to wyczuwalne w gotowym produkcie, a jednocześnie to właśnie ten składnik nadaje mu charakterystycznej kruchości. Jeśli jednak kategorycznie nie chcesz używać octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub wytrawnym białym winem. Popularność tortu spowodowała, że obecnie istnieją różne odmiany przepisu: z budyniem, z ciasta francuskiego itp. Tu podajemy klasyczny, który będzie smakował tak samo doskonale, jak gdyby ciasto wypiekała Twoja mama lub babcia.
-
Liczba porcji: 12
-
Czas przygotowania: 20 min. + 40 minut. chłodzenie ciasta + 2 godz. - wypiekanie + 20 minut. dekorowanie + 8 godz. stabilizacja
Jak można zauważyć, proces wypiekania Napoleona jest dość czasochłonny, a więc jeśli chcesz delektować się wspaniałym domowym ciastem natychmiast, możesz wybrać idealny tort w ofercie Tortowni na Bema, obejmującej, oczywiście, tak lubiany przez wszystkich Napoleon.
Składniki niezbędne do wykonania Napoleona
Wszystkie składniki dzielimy na dwie grupy:
Krem:
-
cukier - 0,5 szklanki
-
mąka - 4 łyżki
-
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
-
mleko - 2,5 szklanki
-
jajko - 1 szt.
Ciasto:
-
mąka - 500 g
-
woda pitna - 180 ml
-
ocet - 1 łyżka
-
masło - 250 g
Jak upiec doskonałe ciasto?
Proces przygotowania Napoleona składa się z kilku etapów:
-
Schłodzone masło pokroić na drobne kawałki i zmielić z przesianą mąką. Następnie wymieszać wodę z octem i wlać cienkim strumieniem do mieszanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.
-
Ciasto podzielić na 6 równych części. Umieścić 1 kawałek ciasta między 2 arkuszami pergaminu i rozwałkować w kształt koła o grubości 0,5 cm. Resztę ciasta rozwałkować w ten sam sposób. Ciasta piec osobno w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut każde. Następnie ostudzić, po czym przyciąć krawędzie i przełożyć pozostałe resztki do oddzielnej miseczki.
-
Przygotować krem na ciasto: zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko ubić mikserem z jajkiem i mąką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
-
Ostrożnie dodać powstałą mieszankę jajeczną do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając 7-8 minut, aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
-
Posmarować warstwy kremem i połączyć je ze sobą, a następnie włożyć ciasto do lodówki na 8-12 godzin.
-
Przed podaniem posypać ciasto okruchami i udekorować według własnych preferencji.
Na koniec - mały sekret. Chcesz, by Twój tort Napoleon smakował doskonale? Dodaj do kremu odrobinę startej skórki z cytryny lub pomarańczy: dzięki temu smak deseru nabierze przyjemnych orzeźwiających nut.
*artykuł zewnętrzny
Wygląda świetnie, ja nigdy nie robiłam sama tortów
OdpowiedzUsuńTort jest czasochłonny i niełatwy ale zdecydowanie wart poświęcenia. :)
OdpowiedzUsuń