Curry z groszkiem i indykiem
Curry z groszkiem i indykiem na szybki obiad, który jest pyszny i pożywny, a do tego cieszy oko swoim wyglądem. Bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe z kuchni azjatyckiej. Przepis na curry w wersji nieco łagodniejszej, którą mogą zjeść nawet starsze dzieci. Smaczny i zdrowy obiad, który rewelacyjnie rozgrzewa, dlatego warto przygotować go w chłodny i szary dzień.
Uwielbiam curry z groszkiem i indykiem, gdyż rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko się je przygotowuje. W prosty sposób mamy szybki obiad, który wszystkim bardzo smakuje. Curry nie tylko dobrze smakuje, ale cudownie rozgrzewa i poprawia nastrój w szare i zimne dni. Przepis na curry, które swoim wyglądem na pewno wniesie do każdego domu nieco słońca i radości.
Oryginalne curry jest zazwyczaj bardzo pikantne, u mnie wersja raczej łagodniejsza. Stopień pikantność każdy powinien dostosować do swoich upodobań. Azjatyckie curry przygotowuje się zazwyczaj z dodatkiem mleczka kokosowego, gdyż jest ono bardzo popularne i łatwo dostępne. Wersja ze śmietanką 30% również jest bardzo smaczna, gdyż śmietanka spełnia swoją funkcję i zatrzymuje smak i aromat.
Głównym elementem, bez którego nie ma curry to właśnie zestaw przypraw zawartych w paście lub proszku curry. Przyprawę można kupić lub zrobić samemu. W składzie curry powinien być: barwnik naturalny (kurkuma), czosnek, gorczyca, kozieradka, imbir, lubczyk, kardamon, kolendra, pieprz czarny, chili, cząber, cynamon, goździk, papryka słodka. Kupując przyprawę curry, należy zwrócić uwagę na jej skład, aby były tam rzeczywiście przyprawy, a nie wypełniacze np. sól.
Stałym elementem curry są przyprawy, inne składniki są wymienne. Curry może być zrobione z samych warzyw, i to dowolnych, albo z dodatkiem mięsa (kurczak, indyk), z rybą lub krewetkami. U mnie przepis na curry był już w różnej wersji, nawet ze szpinakiem i kurczakiem. Wszystkie połączenia bardzo nam smakowały, gdyż sekret ich smaku na pewno tkwi w bardzo aromatycznych przyprawach wchodzących w skład curry.
Przepis na curry z groszkiem i indykiem:
- 1 kg piersi z indyka
- 450 g mrożonego lub świeżego groszku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 82%
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Dodatkowo:
- ryż do podania
Jak zrobić curry z groszkiem i indykiem?
- Pierś z indyka pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałeczki.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
- Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni i lekko na nim podsmażyć cebulę oraz czosnek.
- Dodać curry, kolendrę i płatki chili, krótko smażyć, po czym stopniowo dodawać pierś indyka. Indyka lekko obsmażyć i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Następnie dodać groszek i dusić pod przykryciem około 7 minut.
- Gdy groszek nieco zmięknie dodać paprykę, sok z cytryny, wlać śmietankę i doprawić pieprzem. Gotować bez przykrycia około 5 minut, ewentualnie dodać więcej przyprawy curry, wtedy danie będzie ostrzejsze.
- Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem.
Zobacz również: curry z imbirem i kurczakiem.
Pysznie wygląda. Szybkie danie z kurczakiem zawsze chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jest z indykiem, ale może być i z kurczakiem :)
UsuńNigdy nie robiłam indyka w tym wydaniu. Warto spróbować
OdpowiedzUsuńDobre curry nie jest złe.
OdpowiedzUsuńPróbowałam, w smaku fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej. Uwielbiam takie klimaty!
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno zaczęłam używać tej przyprawy. Chętnie spróbuję tą potrawę
OdpowiedzUsuń