Curry z groszkiem i indykiem

Curry z groszkiem i indykiem na szybki obiad, który jest pyszny i pożywny, a do tego cieszy oko swoim wyglądem. Bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe z kuchni azjatyckiej. Przepis na curry w wersji nieco łagodniejszej, którą mogą zjeść nawet starsze dzieci. Smaczny i zdrowy obiad, który rewelacyjnie rozgrzewa, dlatego warto przygotować go w chłodny i szary dzień.

Curry z indyka i groszku z ryżem
Uwielbiam curry z groszkiem i indykiem, gdyż rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko się je przygotowuje. W prosty sposób mamy szybki obiad, który wszystkim bardzo smakuje. Curry nie tylko dobrze smakuje, ale cudownie rozgrzewa i poprawia nastrój w szare i zimne dni. Przepis na curry, które swoim wyglądem na pewno wniesie do każdego domu nieco słońca i radości.

Oryginalne curry jest zazwyczaj bardzo pikantne, u mnie wersja raczej łagodniejsza. Stopień pikantność każdy powinien dostosować do swoich upodobań. Azjatyckie curry przygotowuje się zazwyczaj z dodatkiem mleczka kokosowego, gdyż jest ono bardzo popularne i łatwo dostępne. Wersja ze śmietanką 30% również jest bardzo smaczna, gdyż śmietanka spełnia swoją funkcję i zatrzymuje smak i aromat.

Głównym elementem, bez którego nie ma curry to właśnie zestaw przypraw zawartych w paście lub proszku curry. Przyprawę można kupić lub zrobić samemu. W składzie curry powinien być: barwnik naturalny (kurkuma), czosnek, gorczyca, kozieradka, imbir, lubczyk, kardamon, kolendra, pieprz czarny, chili, cząber, cynamon, goździk, papryka słodka. Kupując przyprawę curry, należy zwrócić uwagę na jej skład, aby były tam rzeczywiście przyprawy, a nie wypełniacze np. sól.

Stałym elementem curry są przyprawy, inne składniki są wymienne. Curry może być zrobione z samych warzyw, i to dowolnych, albo z dodatkiem mięsa (kurczak, indyk), z rybą lub krewetkami. U mnie przepis na curry był już w różnej wersji, nawet ze szpinakiem i kurczakiem. Wszystkie połączenia bardzo nam smakowały, gdyż sekret ich smaku na pewno tkwi w bardzo aromatycznych przyprawach wchodzących w skład curry.
Żółte curry z groszkiem
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na curry z groszkiem i indykiem:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 450 g mrożonego lub świeżego groszku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 82%
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • ryż do podania

Jak zrobić curry z groszkiem i indykiem?

  1. Pierś z indyka pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałeczki.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
  4. Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni i lekko na nim podsmażyć cebulę oraz czosnek.
  5. Dodać curry, kolendrę i płatki chili, krótko smażyć, po czym stopniowo dodawać pierś indyka. Indyka lekko obsmażyć i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  6. Następnie dodać groszek i dusić pod przykryciem około 7 minut.
  7. Gdy groszek nieco zmięknie dodać paprykę, sok z cytryny, wlać śmietankę i doprawić pieprzem. Gotować bez przykrycia około 5 minut, ewentualnie dodać więcej przyprawy curry, wtedy danie będzie ostrzejsze.
  8. Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem.

    Zobacz również: curry z imbirem i kurczakiem.

Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Szybkie danie z kurczakiem zawsze chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest z indykiem, ale może być i z kurczakiem :)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam indyka w tym wydaniu. Warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam, w smaku fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę apetycznie i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej. Uwielbiam takie klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dopiero niedawno zaczęłam używać tej przyprawy. Chętnie spróbuję tą potrawę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady