Szybkie ciasto ze śliwkami
Szybkie ciasto ze śliwkami wykona na pewno każdy, gdyż przepis na placek ze śliwkami nie wymaga praktycznie żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli umiesz włączyć piekarnik, to takie ciasto mieszane łyżką również przygotujesz. Prosty przepis na ciasto do zrobienia w 15 minut. Sprawdzony przepis na ciasto, które wykonasz nawet wtedy, gdy goście stoją u drzwi. Łatwy do zrobienia placek ze śliwkami, który swoim smakiem zachwyci wszystkich domowników i gości.
Sezon na śliwki w pełni, warto więc go wykorzystać i przygotować szybkie ciasto ze śliwkami. Wypróbuj ten prosty przepis na ciasto mieszane łyżką i zaskocz swoich bliskich jego smakiem. Ciasto ze śliwkami po upieczeniu jest umiarkowanie słodkie. Prosty przepis na ciasto, które po upieczeniu jest miękkie i przyjemne w smaku.
Placek ze śliwkami wymaga dostosowania ilości cukru do stopnia kwaśności posiadanych śliwek. Stopień słodyczy ciasta reguluję większą lub mniejszą ilością cukru pudru, którym posypuję upieczonego już ciasto. Takie niby proste ciasto w 15 minut, a smakuje rewelacyjnie i dlatego szybko znika po upieczeniu.
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami:
składniki sypkie:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki płynne:
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo: - 400 - 500 g śliwek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami?
- Śliwki umyć, osuszyć i wyjąć z nich pestki.
- W większej misce wymieszać starannie sypkie składniki.
- W mniejszej misce roztrzepać łyżką lub rózgą jajka z olejem i na koniec połączyć z mlekiem.
- Roztrzepane składniki płynne przelać do suchych składników i krótko, ale starannie wymieszać. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Ciasta zbyt długo nie mieszać, gdyż z mąki uwolni się dużo glutenu i ciasto po upieczeniu może być twarde.
- Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.
- Każdą śliwkę z wierzchu posypać odrobiną cukru trzcinowego.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: kruche ciasto ze śliwkami.
Zmiana na inne owoce i przepis idealny.
OdpowiedzUsuńNie ma lepszego ciasta. W tym roku jakoś zapomniałam o śliwkach
OdpowiedzUsuńPyszne domowe ciacho. Chętnie skorzystam z przepisu. :)
OdpowiedzUsuńNIe pamiętam kiedy ostatni raz jadłam takie ciasto.
OdpowiedzUsuńSmak z dzieciństwa. Pamiętam jak mama takie piekła
OdpowiedzUsuń