Ciasto czekoladowe przekładane serem
Ciasto czekoladowe przekładane serem jest pysznym deserem, który sprawi wiele przyjemności osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Ciasto czekoladowe z serem uwielbiają zarówno moi domownicy, jak i goście. Puszyste i wilgotne ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Niezbyt słodkie ciasto świetnie smakuje, dobrze się kroi, a do tego pięknie wygląda na talerzu. Prosty przepis na ciasto czekoladowe, które bardzo łatwo przygotujesz.
Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem, nie wymaga chyba dużego zachęcania do jego przygotowania, wygląd mówi sam za siebie. Ciasto czekoladowe z serem jest łatwe do przygotowania. Postępując zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie, to wilgotne ciasto z serem przygotuje każdy. Ciasto przekładane serem wymaga tylko dobrej jakości składników i staranności podczas przygotowania. Robiąc ciasto, należy starannie ubić białka i dopilnować momentu, w którym galaretki zaczynają tężeć.
Ciasto czekoladowe może mieć mniej lub bardziej serowy smak w zależności, jaki ser będzie użyty. Z wiaderkowych, tych rzadszych serów ciasto ma mniej serowy smak, ale również jest bardzo smaczne. Według mnie, dodanie do sera galaretki malinowej bardzo pasuje do ciasta czekoladowego, ale można zmienić jej smak na inny smak.
Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z sera:
- 1 kg mielonego sera białego twarogowego (może być z wiaderka)
- 2 galaretki malinowe
- 6 łyżek cukru pudru
Jak zrobić ciasto czekoladowe przekładane serem?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy białka zaczną się pienić, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Do ubitej piany dodawać po jednym żółtka i olej, krótko miksować.
- Przesiane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej piany partiami. Masę mieszać łopatką delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek suchej mąki.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczaka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki.
- Połową lekko tężejącej masy serowej posmarować przekrojony placek i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu rozsmarować i wyrównać drugą część masy z sera.
- Ciasto czekoladowe przekładane serem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby zastygło.
- W 400 ml wrzątku rozmieszać obie galaretki i odstawić do wystudzenia.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem, ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności twarogu.
- Do masy z sera dodawać po łyżce lekko tężejące galaretki i krótko miksować. Galaretka ma odpowiednią konsystencję, jeśli lekko okleja łyżkę i brzegi naczynia, ale jeszcze jest płynna.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.
Ależ pysznie wygląda. Narobiłaś mi ochoty na to ciasto.
OdpowiedzUsuńPiękne i niezwykle smakowite ciacho <3
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu przepysznie!
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam. Z chęcią spróbuję brzmi bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńMniam. Podoba mi się ta malinowa warstwa serowa. :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta
OdpowiedzUsuńSmakowity przekładaniec, na dodatek całkiem prosty. Idealnie :)
OdpowiedzUsuń