Indeks glikemiczny - co to jest?
Indeks glikemiczny - co to
jest?
Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa jak szybko po spożyciu danego produktu, wzrastać będzie poziom glukozy we krwi. Można więc w uproszczeniu stwierdzić, że wskaźnik ten mówi nam, jak szybko jesteśmy w stanie przyswoić energię ze spożywanego posiłku.
Produkty z wysokim
indeksem glikemicznym.
Będą to przede wszystkim produkty wysoko przetworzone oraz łatwostrawne.
Będziemy mogli wśród nich wskazać słodycze, napoje słodzone cukrem,
ale również, chociażby pieczywo czy fast foody. Warto zaznaczyć, że
na wysokość indeksu glikemicznego wpływ będzie miała również obróbka
termiczna produktu. Żywność surowa z reguły będzie miała niższy
indeks glikemiczny, idealnym przykładem może być tutaj ryż, który zależnie
od poziomu rozgotowania, może mieć bardzo niski, lub bardzo wysoki indeks.
Dla kogo
indeks glikemiczny ma znaczenie?
Najistotniejszy będzie on dla osób odchudzających się oraz tych
chorujących na cukrzycę dowolnego typu. W przypadku osób odchudzających się
znaczenie będzie miał fakt, że po zjedzeniu produktów z wysokim indeksem
glikemicznym szybko stajemy się głodni, będzie więc utrudniać to trzymanie się
odpowiedniego bilansu kalorycznego, jednocześnie sprawiając, że przestrzeganie
diety będzie bardzo problematyczne. Należy również pamiętać, że produkty z
wysokim indeksem glikemicznym, są z reguły mocno kaloryczne w przeliczeniu
na 100 g, łatwo więc przekroczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne zjadając
większe ich ilości. W przypadku diabetyków znaczenie będzie miało przede
wszystkim szybkie podnoszenie poziomu cukru we krwi, będzie to powodowało
konieczność szybkiego przyjęcia dużej dawki insuliny lub w przypadku insulino
oporności przy długotrwałym jedzeniu nieodpowiednich produktów doprowadzi do rozwoju
choroby.
Kto powinien jeść posiłki z
wysokim indeksem glikemicznym?
Wysoki indeks glikemiczny nie oznacza, że produkty jest nie zdrowy,
należy jednak zjadać go w konkretnych warunkach. Najczęściej momentem, w którym
należy sięgnąć po tego typu produkty, będzie okres krótko po treningu. Jest to
moment, kiedy organizm będzie musiał szybko uzupełnić utraconą energię, tym
samym bardzo sprawnie wykorzysta dostarczoną mu energię. Warto również
zaopatrzyć się w takie produkty podczas długotrwałego wysiłku, takiego jak, chociażby wyprawa w góry. Umożliwi to szybkie dostarczenie sobie energii w
momencie spadku siły.
Jak sprawdzić indeks
glikemiczny?
Najprostszą opcją będzie skorzystanie z powszechnie dostępnych w
internecie tabel i spisów. W przypadku produktów mówimy, że mają niski indeks
glikemiczny w chwili kiedy jego wartość waha się pomiędzy 0 a 50, wysokim
indeksem glikemicznym określimy takie, które będą mieściły się w przedziale
70-100. Przy odpowiedniej analizie można również samemu wywnioskować, jaki mniej
więcej indeks glikemiczny ma dany produkt. Wystarczy pamiętać, że posiłki z
wysokim indeksem będą przede wszystkim wysoko przetworzone, słodkie, mocno
kaloryczne, oraz bardzo mocno przetworzone termicznie.
*artykuł partnera
Nigdy nie zagłębiałam się w ten temat. Dużo wartościowej wiedzy.
OdpowiedzUsuńWarto posiadać taką wiedzę, niekoniecznie będąc cukrzykiem. Prewencja jest również ważna.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wpis. Myślę że sporo osób o tym nie wie
OdpowiedzUsuń