Ciasto drożdżowe z serem

Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z serem. Delikatna i puszysta drożdżówka z serem, która długo zachowuje świeżość i smak. Domowa drożdżówka z kruszonką idealnie sprawdza się na śniadanie lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser do kawy lub herbaty, którego smak długo się pamięta.

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z serem dzięki połączeniu masła z olejem jest bardzo delikatne, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Domowa drożdżówka po upieczeniu ma bardzo chrupiącą kruszonkę, a w serze są rodzynki. Uwielbiam, gdy zimą po mieszkaniu rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, a szczególnie gdy jest to właśnie drożdżówka.

Przepis na ciasto drożdżowe pozwala na przygotowanie 2 mniejszych lub jednej dużej drożdżówki. Osobiście wolę robić 2 mniejsze, gdyż łatwej się je kroi, a do tego uwielbiam smak dobrze przypieczonego ciasta drożdżowego.

Do masy serowej, którą smarujemy ciasto najlepiej użyć prawdziwego twarogu, który powinien być gesty. Rzadkie sery z wiaderka odpadają, gdyż trudno będzie zwinąć posmarowane nim ciasto, a dodatkowo ciasto podczas pieczenia może taki ser całkowicie wchłonąć i ciasto drożdżowe nie będzie miało smaku sera. Ser z kostki nie wymaga nawet mielenia, wystarczy połamać go i razem z pozostałymi składnikami masy serowej dokładnie rozdrobnić blenderem. 
Drożdżówka z kruszonką i serem
Liczba porcji: 26
Czas przygotowania: 40 minut + wyrastanie i pieczenie
Forma: 2 szt. o wymiarach 11 cm × 30 cm × 8 cm (z przepisu wychodzi 2 drożdżówki)

Przepis na ciasto drożdżowe z serem:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 80 g masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Masa z sera do ciasta drożdżowego:

  • 500 g sera białego twarogowego (tłusty lub półtłusty)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 80 g rodzynek

Kruszonka do ciasta drożdżowego:

  • 80 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem?

  1. Drożdże skruszyć do dużego kubka i wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Kubek przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i podwoiły swoją objętość.
  2. Masło roztopić i po wystudzeniu wymieszać z olejem.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać jajko, żółtka, wyrośnięte drożdże i wymieszać wstępnie za pomocą łyżki.
  4. Następnie, dodając stopniowo wymieszane masło z olejem, zagnieść dłonią jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
  5. Ciasto włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Ciasto wyrasta około 1 - 2 godziny, w zależności od temperatury otoczenia (unikać przeciągów).
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, aby nie kleiło się do dłoni i było elastyczne. Podczas wyrabiania, dłonie można delikatnie oprószyć mąką. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż wyrobione ciasto powinno być dość miękkie. Im więcej dodamy mąki, tym ciasto będzie twardsze po upieczeniu i mniej puszyste i delikatne.
  7. Ciasto podzielić na 2 równe części.
  8. Każdy kawałek ciasta drożdżowego rozwałkować, posmarować połową masy serowej i zwinąć delikatnie w rulon, zakładając końce pod spód.
  9. Zwinięty rulon włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, łączenie ma być pod spodem.
  10. Wierzch ciasta ponacinać dość głęboko i równomiernie po całej powierzchni, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  11. Przed wstawieniem do pieczenia, wyrośnięte ciasta posypać kruszonką.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Patyczek może być nieco wilgotny, ale nie powinien być oklejony surowym ciastem.
  13. Ciasto drożdżowe z serem po upieczeniu wystudzić.
  14. Drożdżówkę przechowywać w chłodnym miejscu, aby ser zawarty w cieście nie zrobił się kwaśny. 
Masa serowa do drożdżówki:
  1. Rodzynki zalać ciepłą wodą, odstawić do napęcznienia, po czym odsączyć z wody na sitku.
  2. Ser wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita masa serowa. Pod koniec dodać do sera rodzynki i delikatnie wymieszać.
  3. Masę z sera do drożdżówki robić bezpośrednio przed smarowaniem, gdyż cukier może się rozpuścić i masa serowa zrobi się dość rzadka.
  4. Do masy raczej nie używać rzadkiego sera z wiaderka, gdyż w czasie pieczenia ciasto drożdżowe go wchłonie i po upieczeniu będzie on mało wyczuwalny.
Kruszonka do drożdżówki:
  1. Zimne masło posiekać najpierw nożem z cukrem i mąką, a następnie szybko rozetrzeć w palcach.
  2. Składniki rozcierać w palcach, aż powstanie struktura kruszonki podobna do nierównych strzępków zacierki.
  3. Kruszonkę można zrobić wcześniej, ale trzeba przechowywać ją w lodówce, wtedy po zapieczeniu będzie bardziej chrupiąca.

Komentarze

  1. Pierwszy raz widze takie drożdżowe. Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować. Dla mnie to coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała. Nigdy nie pomyślałam żeby dać ser

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady