Ciasto drożdżowe z serem
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z serem. Delikatna i puszysta drożdżówka z serem, która długo zachowuje świeżość i smak. Domowa drożdżówka z kruszonką idealnie sprawdza się na śniadanie lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser do kawy lub herbaty, którego smak długo się pamięta.
Ciasto drożdżowe z serem dzięki połączeniu masła z olejem jest bardzo delikatne, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Domowa drożdżówka po upieczeniu ma bardzo chrupiącą kruszonkę, a w serze są rodzynki. Uwielbiam, gdy zimą po mieszkaniu rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, a szczególnie gdy jest to właśnie drożdżówka.
Przepis na ciasto drożdżowe pozwala na przygotowanie 2 mniejszych lub jednej dużej drożdżówki. Osobiście wolę robić 2 mniejsze, gdyż łatwej się je kroi, a do tego uwielbiam smak dobrze przypieczonego ciasta drożdżowego.
Do masy serowej, którą smarujemy ciasto najlepiej użyć prawdziwego twarogu, który powinien być gesty. Rzadkie sery z wiaderka odpadają, gdyż trudno będzie zwinąć posmarowane nim ciasto, a dodatkowo ciasto podczas pieczenia może taki ser całkowicie wchłonąć i ciasto drożdżowe nie będzie miało smaku sera. Ser z kostki nie wymaga nawet mielenia, wystarczy połamać go i razem z pozostałymi składnikami masy serowej dokładnie rozdrobnić blenderem.
Przepis na ciasto drożdżowe z serem:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 80 g masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Masa z sera do ciasta drożdżowego:
- 500 g sera białego twarogowego (tłusty lub półtłusty)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 80 g rodzynek
Kruszonka do ciasta drożdżowego:
- 80 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem?
- Drożdże skruszyć do dużego kubka i wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Kubek przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i podwoiły swoją objętość.
- Masło roztopić i po wystudzeniu wymieszać z olejem.
- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać jajko, żółtka, wyrośnięte drożdże i wymieszać wstępnie za pomocą łyżki.
- Następnie, dodając stopniowo wymieszane masło z olejem, zagnieść dłonią jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Ciasto wyrasta około 1 - 2 godziny, w zależności od temperatury otoczenia (unikać przeciągów).
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, aby nie kleiło się do dłoni i było elastyczne. Podczas wyrabiania, dłonie można delikatnie oprószyć mąką. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż wyrobione ciasto powinno być dość miękkie. Im więcej dodamy mąki, tym ciasto będzie twardsze po upieczeniu i mniej puszyste i delikatne.
- Ciasto podzielić na 2 równe części.
- Każdy kawałek ciasta drożdżowego rozwałkować, posmarować połową masy serowej i zwinąć delikatnie w rulon, zakładając końce pod spód.
- Zwinięty rulon włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, łączenie ma być pod spodem.
- Wierzch ciasta ponacinać dość głęboko i równomiernie po całej powierzchni, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed wstawieniem do pieczenia, wyrośnięte ciasta posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Patyczek może być nieco wilgotny, ale nie powinien być oklejony surowym ciastem.
- Ciasto drożdżowe z serem po upieczeniu wystudzić.
- Drożdżówkę przechowywać w chłodnym miejscu, aby ser zawarty w cieście nie zrobił się kwaśny.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą, odstawić do napęcznienia, po czym odsączyć z wody na sitku.
- Ser wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita masa serowa. Pod koniec dodać do sera rodzynki i delikatnie wymieszać.
- Masę z sera do drożdżówki robić bezpośrednio przed smarowaniem, gdyż cukier może się rozpuścić i masa serowa zrobi się dość rzadka.
- Do masy raczej nie używać rzadkiego sera z wiaderka, gdyż w czasie pieczenia ciasto drożdżowe go wchłonie i po upieczeniu będzie on mało wyczuwalny.
- Zimne masło posiekać najpierw nożem z cukrem i mąką, a następnie szybko rozetrzeć w palcach.
- Składniki rozcierać w palcach, aż powstanie struktura kruszonki podobna do nierównych strzępków zacierki.
- Kruszonkę można zrobić wcześniej, ale trzeba przechowywać ją w lodówce, wtedy po zapieczeniu będzie bardziej chrupiąca.
Zobacz również: ciasto drożdżowe z budyniem
Pierwszy raz widze takie drożdżowe. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Dla mnie to coś nowego
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała. Nigdy nie pomyślałam żeby dać ser
OdpowiedzUsuń