Ciasto makowe z białek
Każdy powinien posiadać ten prosty przepis na ciasto makowe z białek. Idealne ciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo smaczne.
Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza okresem świątecznym. Ciasto z makiem na białkach pozwala wykorzystać białka, które zostają mi po robieniu wypieków z dodatkiem samych żółtek. Białka zazwyczaj gromadzę przez jakiś czas i przechowuję w zamrażarce, dokładając je do szczelnie zamykanego pojemnika. Na pokrywce naklejam plasterek i zapisuję, ile akurat dokładam białek, aby później znać ich liczbę w pojemniku. Zamrożone białka świetnie się przechowują i nie tracą swoich właściwości. U mnie najdłużej w zamrażarce były 3 m-ce. Zamrożone białka rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Makowiec z białek wychodzi miękki i wilgotny. Ciasto z makiem można zrobić z dodatkiem maku zarówno mielonego, jak i nie. Ciasto makowe z niemielonego maku wychodzi z delikatnym efektem strzelania/skrzypienia ziarenek maku podczas jedzenia i jest to nawet przyjemne. Ciasto z białek na zdjęciu jest z dodatkiem mielonego suchego maku.
Przepis na ciasto makowe z białek:
- 1 szklanka maku (może być suchy mak mielony lub cały w ziarenkach)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białek (białka z 8 - 9 jajek)
- 125 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
Dodatkowo: - 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić ciasto makowe z białek?
- Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania cukier dodawać po 2 -3 łyżki i po każdym dodaniu miksować tak długo, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Nie przerywając miksowania, ale na mniejszych obrotach wmiksować do białek cienkim strumieniem zimne masło lub olej. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta w małych porcjach i krótko miksować na małych obrotach miksera.
- Na koniec dodać mak, skórkę z cytryny i delikatnie, ale dokładnie przy pomocy łopatki wymieszać.
- Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut, do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.
Jak zrobić lukier?
Wszystkie składniki starannie rozetrzeć, aby powstał gładki i lśniący lukier.
Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.
Nigdy nie robiłam takiego. Fajnie będzie zrobic coś nowego na święta
OdpowiedzUsuń