Śledzie w kurkumie
Słoneczne śledzie w kurkumie z nieco orientalną nutą. Marynowane śledzie w kurkumie dobrze smakują i pięknie prezentują się wśród innych potraw. Śledzie na święta, które nie wymagają długiego marynowania i wszystkim smakują.
Zastanawiasz się, jakie zrobić śledzie na święta? Koniecznie wypróbuj mój pomysł na coś nowego i zrób śledzie w kurkumie. Przygotowanie marynowanych śledzi w kurkumie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba również długo czekać na ich jedzenie. Śledzie w marynacie z kurkumy i imbiru wystarczy zrobić 1 - 2 dni przed świętami, aby cieszyć się ich smakiem i pięknym kolorem.
Śledzie w kurkumie przygotowane z dodatkiem chili będą bardziej pikantne. Osoby, które lubią śledzie w śmietanie, mogą jej podać wymieszane z odrobiną śmietany. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, że śmietana złagodzi również ich pikantność. Kupować należy dobrej jakości śledzie, gdyż tylko z takich wyjdą smaczne śledzie w kurkumie.
Przepis na śledzie w kurkumie:
- 4 małosolne płaty śledzia matias
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
Jak zrobić śledzie w kurkumie?
- Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.
- Płaty śledziowe spróbować, jeśli są bardzo słone, to namoczyć na co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
- W 100 ml oleju rozmieszać kurkumę, imbir, pieprz, sok z cytryny i chili.
- Do pokrojonych śledzi dodać podsmażoną cebulę razem z olejem i olej z kurkumą, dokładnie wymieszać.
- Śledzie przełożyć do słoika, jeśli nie są pokryte olejem, to należy go uzupełnić.
- Przyprawione śledzie wstawić na 1 - 2 dni do lodówki.
Zobacz również: śledzie korzenne.
Nie słyszałam o takich śledziach. W sumie warto spróbowac czegoś nowego
OdpowiedzUsuńŚledzi mam na razie dość ale na pewno kiedyś wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuń