Śledzie z cebulą i jabłkiem
Smaczne i łatwe do przygotowania śledzie z cebulą i jabłkiem. Idealny przepis na śledzie na święta i nie tylko. Śledzie w oleju z cebulą, których smak podkreśla i ożywia dodatkowo jabłko.
Zazwyczaj trudno jest wybrać przepis na śledzie świąteczne, ale według mnie im jest on prostszy, tym wychodzą z niego smaczniejsze śledzie. Przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem jest banalnie prosty. Odświętnego smaku śledziom dodaje jabłko, które przyjemnie podkreśla ich smak.
Jeśli ktoś lubi śledzie świąteczne w śmietanie, to może je tuż przed podaniem wymieszać z odrobiną śmietany. Osobiście wolę śledzie w oliwie z cebulką i samym jabłkiem.
Przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem:
- 1 kg małosolnych śledzi matias
- 3 cebule
- 1 - 2 jabłka
- olej rzepakowy lub lniany (u mnie 400 ml)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- mielony pieprz naturalny do podania
Jak zrobić śledzie z cebulą i jabłkiem?
- Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, lub nawet namoczyć. Śledzi zbyt długo nie moczyć, gdyż stracą swój smak.
- Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłka obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać z octem jabłkowym i sokiem z cytryny.
- Cebule obrać, pokroić w cienkie pióra i połączyć z jabłkami. Jeśli nie możemy spożywać surowej cebuli, można ją wcześniej zanurzyć na 30 sekund we wrzątku i odcedzić. Z taką cebulą śledzie będą łagodniejsze w smaku.
- Wszystkie składniki wymieszać z olejem i przełożyć do słoików.
- Śledzie w słoikach wstawić na co najmniej jeden dzień do lodówki lub spożywać od razu. Tak przygotowane śledzie przechowywać w lodówce.
- Śledzie na święta podawać ze świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz również: śledź z majerankiem.
Z chęcią spróbuję. Nigdy nie myślałam żeby dać jabłko
OdpowiedzUsuń