Śledzie z marynowaną cebulą
Łatwe do przygotowania śledzie z marynowaną cebulą. Idealne śledzie na święta, gdy znudzą się tradycyjne śledzie w oleju. Śledzie świąteczne w oleju z marynowaną cebulą i delikatną nutą octową.
Przepis na śledzie świąteczne z marynowaną cebulą, która dzięki marynacie staje się łagodniejsza i nie dominuje nad smakiem śledzia. Śledzie świąteczne z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne w smaku z lekką nutą octową.
Osobiście za mocno octowymi śledziami nie przepadam, ale takie śledzie z marynowaną cebulą zjadam zawsze z wielką chęcią. Tak samo, jak za octem nie przepadam za intensywnym smakiem świeżej cebuli, nawet w połączeniu ze śledziami. W przypadku marynowanej cebuli nie ma już w niej tej intensywności i ostrości ani w smaku, ani w zapachu. Cebula jest chrupiąca i delikatna w smaku, a po jej zjedzeniu nie ma przykrego zapachu w ustach.
Na zdjęciu śledzie są łososiowe i mają różowy kolor, gdyż w osiedlowym sklepie tylko takie były. Zazwyczaj śledzie z marynowaną cebulą przygotowuję z małosolnych śledzi matias.
Przepis na śledzie z marynowaną cebulą:
- 1 kg śledzi małosolnych matias (u mnie śledzie łososiowe)
- 400 ml oleju rzepakowego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 cebule
Marynata do cebul:
- 60 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek octu
- 9 łyżek oleju
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić śledzie z marynowaną cebulą?
- Cebule obrać, pokroić w pióra lub krążki i wrzucić na 30 sekund do wrzątku i zamieszać. Następnie odcedzić na sitku.
- Składniki na marynatę do cebuli wymieszać, dodać cebulę i przełożyć do słoika. Słoik wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Śledzie opłukać zimną wodą, a jeśli są mocno słone to namoczyć. Co pewien czas zmieniać wodę i sprawdzać ich smak. Śledzi, które nie są bardzo słone, nie trzeba moczyć.
- Po moczeniu śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pokrojone śledzie wymieszać z olejem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Śledzie włożyć razem z olejem i przyprawami do słoików, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Śledzie z oleju wymieszać z zamarynowaną cebulą i po 30 minutach można już podawać.
Zobacz również: śledzie z cebulą i jabłkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑