Naleśniki z białek i budyniu
Najlepszy przepis na naleśniki z białek i budyniu. Puszyste i delikatne naleśniki bez mąki i mleka. Idealny bezglutenowy i bezmleczny deser, który może zjeść nawet osoba będąca na diecie. Naleśniki czekoladowe są bez laktozy i glutenu. Wegetariańskie fit pancakes na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.
Naleśniki z białek i budyniu to nie to samo, co tradycyjne naleśniki, gdyż mają raczej strukturę amerykańskich pancakes. Naleśniki u mnie akurat są o smaku czekoladowym, gdyż wykonałam je z dodatkiem budyniu czekoladowego. Smak dodawanego budyniu można zmieniać według upodobań, ale zachęcam do spróbowania takich czekoladowych. Naleśniki są tak pyszne, że można je jeść bez dodatków i zazwyczaj pierwsze znikają zaraz po usmażeniu.
Zazwyczaj zbieram do pojemnika białka np. po robieniu ciasta kruchego lub pączków i zamrażam, aby po pewnym czasie zrobić z nich naleśniki fit.
Przepis na naleśniki z białek i budyniu:
- 6 białek
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku bez cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- olej do smarowania patelni
Jak zrobić naleśniki z białek i budyniu?
- Białka ubić z cukrem pudrem, aby powstała sztywna piana.
- Do ubitych białek dodawać po łyżce olej i krótko miksować.
- Do ubitych białek dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera krótko mieszać.
- Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wylewać równe porcje ciasta i smażyć z obu stron. Do odmierzania równych porcji ciasta naleśnikowego dobrze sprawdza się niezbyt duża chochla.
- Usmażone naleśniki czekoladowe rewelacyjnie smakują bez dodatków, ale można podawać je według uznania. U mnie ostatnio były z bitą śmietaną i borówkami.
Zobacz również: naleśniki drożdżowe.
Naleśniki w takim składzie to dla mnie nowość. Nie spodziewałabym się chociażby samego budyniu. ;)
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. :)
OdpowiedzUsuń