Oliwa z oliwek z papryczką chili – do jakich dań pasuje?
Dużą popularność zyskują w ostatnim czasie oliwy smakowe. Te wysokiej jakości produkty nie tylko wzbogacają potrawy o wyjątkowy smak i aromat, ale też posiadają właściwości zdrowotne. Jedną z wersji oliwy, po którą bardzo chętnie sięgają miłośnicy ostrzejszych smaków jest oliwa z oliwek z dodatkiem papryczki chili. Z jakimi daniami stanowi ona doskonałe połączenie?
Z czym łączyć oliwę z oliwek z papryczką chili?
Tłuszcze wykorzystywane są w kuchni od tysięcy lat. Oprócz tego, że umożliwiają smażenie, to też są cennym składnikiem diety, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Co więcej, oliwa z oliwek bywa nazywana eliksirem młodości. Jeszcze do niedawna dostępna była wyłącznie w czystej wersji, ale obecnie można ją nabyć również w wersji smakowej, na przykład z papryczką chili. Zapewniamy, że kto raz spróbuje oliwy smakowej, ten z pewnością będzie po nią sięgał regularnie.
Oliwa z oliwek tłoczona z wyselekcjonowanych owoców, które dojrzewały na najlepszych plantacjach słonecznej Hiszpanii, to idealny dodatek do wielu potraw podawanych na zimno oraz na ciepło. Oliwa z oliwek z papryczką chili bardzo często wykorzystywana jest do podkreślenia smaku mięs oraz sosów. Świetnym pomysłem jest dodanie jej do marynaty, dzięki czemu mięso przejdzie aromatem i będzie miało bardziej wyrazisty smak. Łyżkę pikantnej oliwy można też dodać do zupy krem, co sprawi, że będzie ona rozgrzewająca, czyli w sam raz na zimowe obiady.
Papryczka chili lubi też towarzystwo warzyw. Tym samym może być dodana do sałatki, jak również można wzbogacić nią pizzę czy grzanki. Oliwa z oliwek z papryczką chili − Vertego dostępna jest w sprayu, co ułatwia dozowanie i lepiej pozwala kontrolować kaloryczność potrawy. Jedno naciśnięcie uwalnia jedną porcję oliwy smakowej, czyli 1,8 ml, a to oznacza, że opakowanie o pojemności 250 ml zawiera aż 140 porcji. Co do składu, to w wysokiej jakości produktach marki Vertego jest 98% oliwy z oliwek i 2% naturalnego aromatu papryczki chili. Tę oryginalną oliwę o ostrzejszym smaku z pewnością pokochają miłośnicy kuchni włoskiej, bo świetnie smakuje z makaronami.
Jakie właściwości ma oliwa smakowa w pikantnej wersji?
Smakowa oliwa w sprayu zastępuje przyprawy, jest aromatyczna, a przy tym posiada właściwości zdrowotne. Wybierając oliwę z oliwek z papryczką chili, nie tylko zapewnia się rozkosz dla podniebienia, ale także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Albowiem oliwa smakowa Vertego z pierwszego tłoczenia w 99% składa się z triacylogliceroli. Zawiera też cenny kwas linolowy. Dlatego regularne spożywanie takiej oliwy reguluje ciśnienie krwi, pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów.
Osobom, które lubią eksperymentować w kuchni, polecamy sięgnąć po zestaw oliw smakowych, dzięki którym można wypróbować nie tylko smak papryczki chili, ale też bazylii, rozmarynu i czosnku. Wszystkie dostępne są wśród asortymentu marki Vertego. Zamów i odkryj niepowtarzalny smak potraw za sprawą oliwy smakowej!
*artykuł zewnętrzny
Będę musiała spróbować. Jeszcze nie próbowałam smakowych oliw
OdpowiedzUsuńJa chili mogłabym dawać do każdej potrawy
OdpowiedzUsuńOliwa z papryczką będzie na mojej liście do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńSmakowe oliwy już kiedyś zwróciły moją uwagę. Dzięki za rozszerzenie tematu. ;)
OdpowiedzUsuń