Sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy
Sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy to bardzo łatwe ciasto do zrobienia na co dzień i od święta. Sernik na zimno z masą krówkową zrobi każdy, kto potrafi rozmieszać galaretkę. Niezbyt słodki deser o smaku kawy, który sprawdzi się na każdą okazję. Ser wraz z masą kajmak i galaretką z kawy tworzą pyszne połączenie. U mnie bez względu na porę roku sernik bez pieczenia z kajmakiem jest bardzo chętnie jedzony.
Przepis na sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy powstał pod wpływem chwili i dostępnych w danym momencie składników. Miał być robiony sernik na zimno, a że w szafce od dłuższego czasu zalegała puszka masy krówkowej kajmak, to wykorzystałam ją do sernika. Sernik z kajmakiem jednak nie byłby tak smaczny, gdybym nie polała go galaretką z kawy. Według mnie połączenie idealne.
Jeśli sernik z masą krówkową będzie jedzony przez małe dzieci, to galaretkę zrobić z kawy bezkofeinowej. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań i słodyczy posiadanej masy kajmak i herbatników. U mnie sernik z kajmakiem jest o umiarkowanej słodyczy.
Przygotowując sernik bez pieczenia z kajmakiem, jedyną trudnością może być dopilnowanie momentu, gdy galareta zaczyna tężeć. Odpowiednia konsystencja galaretki jest wtedy, gdy zaczyna oblepiać naczynie i łyżkę, ale jest jeszcze na tyle rzadka, że można ją wylać. Jeśli przegapicie ten moment i galaretka zbyt mocno zacznie tężeć, to naczynie z galaretką trzeba wstawić do garnka z wrzątkiem (nie gotować) i intensywnie mieszać. Galaretka powinna się rozluźnić, może nie będzie idealna, ale można będzie ją wykorzystać.
Przepis na sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy:
- 1 kg sera mielonego twarogowego (może być z wiaderka)
- 1 puszka masy krówkowej kajmak
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki pomarańczowe
Polewa z galaretką z kawy:
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżeczki mielonej kawy naturalnej
Dodatkowo: - 350 g herbatników kakaowych
Jak zrobić sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy?
- Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia i lekkiego tężenia. Odpowiedni moment do użycia jest wtedy, gdy galaretka zaczyna przyklejać się do łyżki i ścianek naczynia, ale jest jeszcze płynna.
- Formę, jeśli jest z metalu najpierw wyścielić folią spożywczą, a dopiero później wyłożyć herbatnikami.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i masą kajmak.
- Do masy serowej wmiksować lekko tężejące galaretki. Podczas miksowania galaretki dodawać stopniowo.
- Połowę masy serowej położyć na herbatniki, którymi wcześniej wyłożyć formę. Masę z sera przykryć warstwą herbatników, na których rozsmarować drugą część sera i znów przykryć herbatnikami. Jeśli masa serowa po wyłożeniu jest zbyt rzadka, aby układać na niej herbatniki to, należy wstawić formę na chwilę do lodówki.
- Sernik wstawić do schłodzenia na około 20 minut.
- Na schłodzone ciasto wylać lekko tężejącą galaretkę z kawy i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
Galaretka z kawy naturalnej:
- Kawę zaparzyć w 400 ml wrzątku i po odcedzeniu fusów, rozmieszać w niej galaretkę. Napar z kawy powinien być gorący, aby galaretka mogła się w nim rozpuścić. Można wykorzystać gorącą kawę robioną w ekspresie, która tak szybko nie stygnie.
- Galaretkę z kawy wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać na sernik.
Zobacz również: ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową.
Pyszny serniczek, na dodatek bez pieczenia, a więc może zrobić go każdy. :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik i łatwy do zrobienia :) Kto lubi kawę będzie nim zachwycony.
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam ciasta z kajmakiem. Taki serniczek chętnie spróbuje
OdpowiedzUsuńCudownie, kolejny sernik bez pieczenia na mojej liście do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Nie robiłam takiego sernika jeszcze.
OdpowiedzUsuńWygląda pyszne. Nie roiłam jeszcze sernika z kajmakiem
OdpowiedzUsuń