Szybkie ciasteczka z maszynki
Szybkie ciasteczka z maszynki to niewątpliwie powrót do dzieciństwa. Większość z nas pamięta domowe ciastka z maszynki robione przez nasze babcie lub mamy. Nie ma co ukrywać, ciasteczka własnej roboty są najlepsze i bez obawy można je podać na deser dzieciom, gdyż mają prosty skład i nie zawierają żadnych polepszaczy smaku ani wyglądu. Kruche ciastka z maszynki po upieczeniu długo zachowują kruchość i delikatny maślany smak.
Kiedyś takie szybkie ciasteczka z maszynki robione były z dodatkiem margaryny i niestety, ale była ona w ciastkach wyczuwalna. Obecnie domowe ciastka i inne wypieki przygotowuję zawsze z dodatkiem masła. Ciasteczka z maszynki zrobione z dodatkiem masła są delikatniejsze i po upieczeniu nie ma wyczuwalnego smaku ani zapachu tłuszczu.
Kruche ciastka z maszynki najlepiej przechowywać w puszce lub słoju, wtedy długo zachowują kruchość i smak. Przed włożeniem ciasteczek domowych do puszki, należy je dokładnie wystudzić, aby odparowała z nich cała wilgoć. Czas pieczenia ciasteczek z maszynki dostosować do ich kształtu i grubości. Szybkie ciasteczka z maszynki to łatwy do zrobienia i pyszny deser na co dzień i od święta.
Przepis na szybkie ciasteczka z maszynki:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 250 g masła 82% tłuszczu (zimne)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Jak zrobić szybkie ciasteczka z maszynki?
- Masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto pomimo wyrabiania trudno się zagniata to, należy dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Każda mąka może mieć inny stopień rozdrobnienia i inaczej chłonąć wilgoć.
- Zagniecione ciasto podzielić na 2 części i na czas przygotowania maszynki oraz blaszki do pieczenia, włożyć je do lodówki.
- Do maszynki założyć nakładkę do robienia ciastek i wybrać wzór, który najbardziej nam odpowiada. U mnie był wybrany wzór z wycięciem korony, z którego po upieczeniu wychodzą najbardziej chrupiące ciasteczka.
- Ciasto mielić przez maszynkę i odcinać ciasteczka o długości około 5 - 6 cm.
- Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut, do czasu ich przyrumienienia.
- Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w puszce lub słoiku. Ciasteczka długo zachowują chrupkość.
Zobacz również: ciasteczka z pestkami dyni.
Pycha :) sama nigdy nie robiłam, ale pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Nie wpadłabym na to.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy w elektrycznej maszynce też da się zrobić takie ciasteczka?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, nakładki do ciastek pasują do maszynki elektrycznej i można nią robić ciasteczka.
Usuń