Ciasto kruche z gotowanym serem
Ciasto kruche z gotowanym serem jest idealnym deserem na co dzień i od święta. Najlepiej zrobić je 1 lub 2 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią strukturę i smak. Taki gotowany sernik świetnie się kroi i przechowuje, a do tego rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto przekładane gotowanym serem można zrobić w wersji skróconej z herbatnikami, ale o wiele lepsze jest z upieczonym ciastem kruchym. Smak ciasta z gotowanym serem długo się pamięta i chętnie się do niego wraca.
Ciasto kruche z gotowanym serem jest dość proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta kruchego, ale można go skrócić przy pomocy robota z końcówką haka. Robot wstępnie ciasto kruche zagniecie, a nam pozostanie tylko rozwałkowanie i upieczenie cienkich placków do przełożenia serem. Ciasta kruchego robotem zbyt długo nie wyrabiać, tylko do czasu połączenia się ze sobą składników, aby po upieczeniu ciasto nie było twarde.
Gotowany ser do przełożenia ciasta kruchego najlepiej wychodzi z prawdziwego mielonego sera twarogowego, wszelkie rzadkie sery z wiaderka odpadają. Przygotowując ciasto z gotowanym serem, najważniejsze jest, aby ser gotować na małej mocy palnika. Zbyt intensywne gotowanie masy serowej, może doprowadzić do rozwarstwienia się sera i masa serowa będzie zbyt rzadka do przełożenia ciasta. Ser gotować krótko, na małej mocy palnika, ciągle mieszać, a na czas wlewania rozrobionego budyniu naczynie zdjąć na chwilę z palnika.
Ciasto z gotowanym serem najlepsze jest na 2 dzień, gdy ciasto kruche zmięknie i ser zastygnie.
Przepis na ciasto kruche z gotowanym serem:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej (520 g)
- 250 g masła (schłodzić)
- 1/2 szklanki cukru pudru (80 g)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
Ser gotowany:
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 200 g masła (miękkie)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 80 ml mleka
Polewa do sernika gotowanego:
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżka wody
Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania
Jak zrobić ciasto kruche przekładane gotowanym serem?
Ciasto kruche do sera:
- Zimne masło posiekać z podanymi w przepisie składnikami i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Ciasto zagniatać w miarę krótko, aby zbyt mocno nie ocieplać składników. Wstępnie składniki można połączyć za pomocą robota z założoną końcówką haka, ale robić to krótko, gdyż im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym będzie twardsze po upieczeniu.
- Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części. Najlepiej każdy kawałek ciasta zważyć, aby były tej samej wielkości i po upieczeniu placki miał taką samą grubość. Ciasto, które oczekuje na wałkowanie i pieczenie trzymać w lodówce.
- Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować na wielkość spodu blaszki. Dobrze jest rozwałkować na papierze do pieczenia, zaznaczając wcześniej obrys foremki i razem z nim włożyć do formy. Ciasto wyrównać, aby na całej powierzchni miało podobną grubość. Przed wstawieniem foremki do piekarnika wierzch ciasta ponakłuwać równomiernie widelcem.
- Każdy placek z ciasta piec oddzielnie w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i delikatnie zdjąć z niego papier do pieczenia. Uwaga, ciasto jest dość twarde, ale bardzo kruche.
- Wystudzone placki ciasta kruchego przełożyć gorącym serem gotowanym.
- Wierzch ciasta kruchego polać polewą i delikatnie posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto kruche przekładane gotowanym serem po wystudzeniu wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby placki zmiękły i ser zastygł.
Ser gotowany:
- Mielony ser, masło, jajka, cukier puder i cukier z wanilią krótko zmiksować.
- Masę serową przełożyć do garnka i ciągle mieszając na małej mocy palnika zagotować, aby masa była jednolita. Sera zbyt intensywnie nie gotować, gdyż może się rozwarstwić i będzie problem z zastygnięciem.
- W kubeczku wymieszać mleko z budyniem i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gotującego się sera. Masę ciągle mieszać i krótko gotować, aż zacznie gęstnieć. Podczas dodawania budyniu masę lepiej zdjąć na chwilę z palnika.
Polewa do ciasta:
- Masło roztopić w rondelku na małej mocy palnika.
- Dodać cukier wymieszany z kakao i wodę.
- Gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i polewa zacznie lekko gęstnieć.
- Polewą od razu polać ciasto z gotowanym serem.
Zobacz również: sernik gotowany.
Nie słyszałam nigdy o tym cieście. Wygląda smacznie, chęnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze cista z gotowanym serem. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Nie próbowałam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuńFajne ciacho. Dla mnie to całkowita nowość
OdpowiedzUsuńWypróbowane i bardzo polecam :) Zdecydowanie ciasto trzeba robić dzień wcześniej, aby placki zmiękły.
OdpowiedzUsuńTO ciasto jest znakomite. Chyba będę gruby:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, od smacznego się nie tyje 😉
Usuń