Babka kakaowa z polewą

/ 2

Babka kakaowa z polewą to delikatnie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą kawy. Przepis na babkę z kakao, która jest łatwa do przygotowania i świetnie smakuje. Babka kakaowa rewelacyjnie sprawdzi się jako ciasto na święta. Idealnie pasuje również jako pyszny deser do codziennej kawy lub herbaty.

Babka kakaowa z polewą na Wielkanoc
Babka kakaowa z polewą jest raczej mało kojarzona z babką wielkanocną, gdyż na Wielkanoc bardziej przygotowuje się wszelkiego rodzaju babki piaskowe i drożdżowe. Ze względu na to, że uwielbiam wypieki o smaku kakaowym, to taka szybka babka nie mogła być inna tylko kakaowa z delikatnie wyczuwalną nutą kawy. Jeśli babkę kakaową będą jadły małe dzieci, to przepis na babkę trzeba nieco zmodyfikować i napar z kawy zastąpić mlekiem lub naparem z kawy bez kofeiny.

Przepis na babkę kakaową jest dość prosty, ale trzeba pamiętać, aby składniki na nią miały temperaturę pokojową, masło było dobrze utarte z cukrem i jajkami, a po dodaniu mąki ciasta zbyt długo nie mieszać. Jeśli po dodaniu mąki będziemy intensywnie i długo ciasto mieszać, to babka po upieczeniu może być dość twarda. Babka kakaowa powinna być pieczona tylko do tzw. suchego patyczka, gdyż zbyt długie pieczenie za mocno ją wysuszy.
Wilgotna babka kakaowa
Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Forma do babki z kominem: średnica góra 21 cm i dół 13 cm, wysokość 10 cm

Przepis na babkę kakaową z polewą:
(składniki o temperaturze pokojowej)

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 ml naparu z 3 łyżeczek kawy naturalnej

Polewa do babki kakaowej:

  • 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
  • mało do posmarowania formy
  • posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić babkę kakaową z polewą?

  1. Kawę zaparzyć i napar wystudzić.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Masło ucierać, dodając stopniowo cukier, gdy nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji.
  4. Do masy na przemian dodawać przesianą mąkę i napar z kawy, krótko miksować. Mieszać tylko do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie i intensywne mieszanie sprawi, że babka po upieczeniu będzie dość twarda.
  5. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W formie bez komina babkę na pewno trzeba piec dłużej, ale uważać, aby jej zbyt mocno nie wysuszyć. Za mocno wypieczona babka będzie sucha i twarda.
  7. Po upieczeniu babkę wystudzić, polać polewą i udekorować.

Polewa do babki kakaowej:

  1. Czekoladę połamać, dodać masło, miód, mleko i roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do wody, aby czekolada się nie przegrzała.
  2. Roztopioną czekoladę mieszać z pozostałymi składnikami, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
  3. Jeszcze ciepłą polewą polać wystudzoną babkę.

    Zobacz również: babka marmurkowa z majonezem.

Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie! Idealna na nadchodzące Święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babki, a ta wygląda przepysznie! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady