Babka kakaowa z polewą
Babka kakaowa z polewą to delikatnie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą kawy. Przepis na babkę z kakao, która jest łatwa do przygotowania i świetnie smakuje. Babka kakaowa rewelacyjnie sprawdzi się jako ciasto na święta. Idealnie pasuje również jako pyszny deser do codziennej kawy lub herbaty.
Babka kakaowa z polewą jest raczej mało kojarzona z babką wielkanocną, gdyż na Wielkanoc bardziej przygotowuje się wszelkiego rodzaju babki piaskowe i drożdżowe. Ze względu na to, że uwielbiam wypieki o smaku kakaowym, to taka szybka babka nie mogła być inna tylko kakaowa z delikatnie wyczuwalną nutą kawy. Jeśli babkę kakaową będą jadły małe dzieci, to przepis na babkę trzeba nieco zmodyfikować i napar z kawy zastąpić mlekiem lub naparem z kawy bez kofeiny.
Przepis na babkę kakaową jest dość prosty, ale trzeba pamiętać, aby składniki na nią miały temperaturę pokojową, masło było dobrze utarte z cukrem i jajkami, a po dodaniu mąki ciasta zbyt długo nie mieszać. Jeśli po dodaniu mąki będziemy intensywnie i długo ciasto mieszać, to babka po upieczeniu może być dość twarda. Babka kakaowa powinna być pieczona tylko do tzw. suchego patyczka, gdyż zbyt długie pieczenie za mocno ją wysuszy.
Przepis na babkę kakaową z polewą:
(składniki o temperaturze pokojowej)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao naturalnego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml naparu z 3 łyżeczek kawy naturalnej
Polewa do babki kakaowej:
- 100 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
- 30 g masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
- mało do posmarowania formy
- posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić babkę kakaową z polewą?
- Kawę zaparzyć i napar wystudzić.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Masło ucierać, dodając stopniowo cukier, gdy nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji.
- Do masy na przemian dodawać przesianą mąkę i napar z kawy, krótko miksować. Mieszać tylko do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie i intensywne mieszanie sprawi, że babka po upieczeniu będzie dość twarda.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W formie bez komina babkę na pewno trzeba piec dłużej, ale uważać, aby jej zbyt mocno nie wysuszyć. Za mocno wypieczona babka będzie sucha i twarda.
- Po upieczeniu babkę wystudzić, polać polewą i udekorować.
Polewa do babki kakaowej:
- Czekoladę połamać, dodać masło, miód, mleko i roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do wody, aby czekolada się nie przegrzała.
- Roztopioną czekoladę mieszać z pozostałymi składnikami, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
- Jeszcze ciepłą polewą polać wystudzoną babkę.
Zobacz również: babka marmurkowa z majonezem.
Wygląda rewelacyjnie! Idealna na nadchodzące Święta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki, a ta wygląda przepysznie! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń