Bitki z szynki w sosie pomidorowym
Bitki z szynki w sosie pomidorowym to smaczny i prosty do przygotowania domowy obiad. Łatwo dostępne składniki, a do gotowania potrzebne są tylko minimalne zdolności kulinarne. Dzięki pomidorom obiad wychodzi lekkostrawny i zdrowy, a dodatkowo chude mięso szynki zawiera dużo białka.
Bitki z szynki w sosie pomidorowym są jednym z chętniej
przygotowywanych posiłków na obiad. Szynka jest jedną z mniej
tłustych części spośród mięsa wieprzowego i w połączeniu z pomidorami, tworzy
smaczne i pożywne danie. Domowy obiad, którego smak długo się pamięta i
chętnie się do niego wraca.
Szynka wieprzowa jest mięsem, które po obsmażeniu nie wymaga długiego
duszenia i świetnie pasuje do sosu pomidorowego. Nie zapomnijcie tylko szynki
wcześniej obsmażyć, aby mięso zachowało swój smak w środku.
Przepis na bitki z szynki wymaga nie tylko dobrej jakości mięsa, ale i
dobrej passaty pomidorowej. Do sosu najlepsza jest passata z włoskich
pomidorów pellati, można również wykorzystać dobrej jakości krojone pomidory z
puszki.
Przepis na bitki z szynki w sosie pomidorowym
Składniki na bitki z szynki w sosie pomidorowym:
- 1200 g szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 350 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- pieprz naturalny do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
Jak zrobić bitki z szynki w sosie pomidorowym?
- Cebule i czosnek obrać drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy.
- Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm, roztłuc je tłuczkiem i krótko obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu na dość dużej mocy palnika.
- Obsmażone mięso przełożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą tak, aby mięso nie wystawało ponad jej powierzchnię. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, liście laurowe i dusić pod przykryciem przez około 25 minut.
- Następnie dodać drobno pokrojoną marchewkę, którą wcześniej można również podsmażyć. Przyprawić majerankiem, bazylią, oregano, papryką słodką i solą, dusić około 15 minut.
- Gdy mięso i marchew będą miękkie, dodać bardzo drobno posiekaną paprykę, posiekany koperek i pietruszkę oraz passatę pomidorową z koncentratem. Przyprawić pieprzem ziołowym i naturalnym do smaku.
- Gotować bez przykrycia około 15 minut, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć i wszystkie składniki będą miękkie.
- Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Jeśli chcemy, aby sos miał gładką konsystencję, to po wyjęciu mięsa wszystko zblendować.
-
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Wieki nie jadłam bitek.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsne danie na obiad. I ten sosik. :)
OdpowiedzUsuńW sosie pomidorowym jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad. Nie robiłam jeszcze z sosem pomidorowym
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad. W pomidorowym sosie nie robiłam jeszcze
OdpowiedzUsuń