Czy warto jeść ryż?

/ 1

Ryż jest zbożowym produktem niezwykle popularnym na całym świecie. Jego zasoby usytuowane są głównie w Azji, gdzie stanowi on podstawę pożywienia tamtejszej ludności. W artykule przedstawiamy, jakie są jego odmiany oraz odpowiadamy na pytanie, czy jest on produktem zdrowym, pełnowartościowym. Ponadto wskazujemy, w jakie naczynie do gotowania ryżu najlepiej zaopatrzyć się, aby przyrządzanie go było proste i przyjemne na co dzień.

Gotowany ryż

Jakie są odmiany ryżu i w czym go gotować?

Produkt możemy podzielić między innymi pod względem kryterium koloru bądź długości ziaren. Bez względu na rodzaj, warto zaopatrzyć się w maszynę do gotowania ryżu, która ułatwi jego przyrządzanie na co dzień. Mogą to być np. ryżowary albo dedykowane do tego garnki, które pomogą przygotować smaczny obiad dla Twojej rodziny.

W jakich kolorach jest dostępny ryż?

Najbardziej popularne barwy to biały i brązowy. Ten pierwszy to z pewnością najbardziej znany rodzaj ryżu. Jest on niestety też dość kaloryczny. Z kolei brązowy jest najzdrowszą z odmian, ale charakteryzuje się nieco dłuższym czasem przyrządzania. Jego wartości odżywcze są niesamowite, dlatego brązowy ryż najlepiej przyrządzać w profesjonalnym garnku do gotowania ryżu, który sprawia, że nie traci on swoich właściwości. 

Ryż występuje także w rzadziej spotykanych kolorach, tj. - czarnym, czerwonym, a także żółtym. 

Jak dzielimy ryż ze względu na długość ziaren?

W tym kryterium wyróżniamy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty. Często spotykaną odmianą tego ostatniego, jest ryż jaśminowy. Rekomenduje się przyrządzanie go w ryżowarze, bowiem ryż z krótkimi ziarnami (najczęściej biały) dość łatwo się skleja, w przeciwieństwie do długoziarnistego. 

Czy ryż jest zdrowy?

Jeśli starasz się, aby Twoja dieta była zbilansowana i pełnowartościowa, warto dodać do posiłków ten produkt. Przede wszystkim dlatego, że ryż dostarcza nam energii - zawiera bowiem dużą ilość węglowodanów. Wśród składników odżywczych ma magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, selen, mangan oraz miedź. Najzdrowszą odmianą jest ryż brązowy, zwłaszcza pełnoziarnisty. Co ciekawe, spożywanie tego zbożowego produktu pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne choroby, na przykład cukrzycę czy otyłość, a także te związane z sercem.

Warto też nadmienić, że ryż to syty produkt - jest to związane z błonnikiem. Ponadto zawiera także białko oraz niewielką ilość tłuszczu. Jedząc ryż, dostarczamy swojemu organizmowi witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B5, B6, a także kwas foliowy. Stanowi zatem źródło składników odżywczych, które warto suplementować bądź gromadzić dzięki zdrowym produktom.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady