Czy warto jeść ryż?
Ryż jest zbożowym produktem niezwykle popularnym na całym świecie. Jego zasoby usytuowane są głównie w Azji, gdzie stanowi on podstawę pożywienia tamtejszej ludności. W artykule przedstawiamy, jakie są jego odmiany oraz odpowiadamy na pytanie, czy jest on produktem zdrowym, pełnowartościowym. Ponadto wskazujemy, w jakie naczynie do gotowania ryżu najlepiej zaopatrzyć się, aby przyrządzanie go było proste i przyjemne na co dzień.
Jakie są odmiany ryżu i w czym go gotować?
Produkt możemy podzielić między innymi pod względem kryterium koloru bądź długości ziaren. Bez względu na rodzaj, warto zaopatrzyć się w maszynę do gotowania ryżu, która ułatwi jego przyrządzanie na co dzień. Mogą to być np. ryżowary albo dedykowane do tego garnki, które pomogą przygotować smaczny obiad dla Twojej rodziny.
W jakich kolorach jest dostępny ryż?
Najbardziej popularne barwy to biały i brązowy. Ten pierwszy to z pewnością najbardziej znany rodzaj ryżu. Jest on niestety też dość kaloryczny. Z kolei brązowy jest najzdrowszą z odmian, ale charakteryzuje się nieco dłuższym czasem przyrządzania. Jego wartości odżywcze są niesamowite, dlatego brązowy ryż najlepiej przyrządzać w profesjonalnym garnku do gotowania ryżu, który sprawia, że nie traci on swoich właściwości.
Ryż występuje także w rzadziej spotykanych kolorach, tj. - czarnym, czerwonym, a także żółtym.
Jak dzielimy ryż ze względu na długość ziaren?
W tym kryterium wyróżniamy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty. Często spotykaną odmianą tego ostatniego, jest ryż jaśminowy. Rekomenduje się przyrządzanie go w ryżowarze, bowiem ryż z krótkimi ziarnami (najczęściej biały) dość łatwo się skleja, w przeciwieństwie do długoziarnistego.
Czy ryż jest zdrowy?
Jeśli starasz się, aby Twoja dieta była zbilansowana i pełnowartościowa, warto dodać do posiłków ten produkt. Przede wszystkim dlatego, że ryż dostarcza nam energii - zawiera bowiem dużą ilość węglowodanów. Wśród składników odżywczych ma magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, selen, mangan oraz miedź. Najzdrowszą odmianą jest ryż brązowy, zwłaszcza pełnoziarnisty. Co ciekawe, spożywanie tego zbożowego produktu pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne choroby, na przykład cukrzycę czy otyłość, a także te związane z sercem.
Warto też nadmienić, że ryż to syty produkt - jest to związane z błonnikiem. Ponadto zawiera także białko oraz niewielką ilość tłuszczu. Jedząc ryż, dostarczamy swojemu organizmowi witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B5, B6, a także kwas foliowy. Stanowi zatem źródło składników odżywczych, które warto suplementować bądź gromadzić dzięki zdrowym produktom.
*artykuł zewnętrzny
Bardzo lubię ryż chociaż raz w tygodniu go jem
OdpowiedzUsuń