Dostawa sushi Kraków

/ 1

Sushi to najczęściej jedzone danie w Japonii, chociaż forma podania w różnych regionach może nieco się różnić. Często są to kulki zaprawionego ryżu przykryte plastrem świeżej ryby (nigiri), które mogą być dodatkowo połączone  paskiem nori (suszone wodorosty). W Polsce sushi kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w plastry rolkami (sushi maki), które tworzą zrolowane plastry nori z ryżem i różnymi świeżymi dodatkami. Najważniejsze w sushi jest jednak jakość i świeżość zarówno ryby, jak i dodatków.

Sushi deska
Przygotowanie sushi w domu nie jest może bardzo trudne, ale na pewno pracochłonne i wymaga nieco zdolności manualnych. Sporo trudności zapewne sprawi również znalezienie dobrej jakości świeżej ryby i dodatków. W obecnym szybkim tempie życia wielu z nas narzeka na brak czasu i nie może pozwolić sobie na spędzenie go w kuchni, a nawet chodzenie po restauracjach. 

Obecnie dużą wygodą i oszczędnością czasu jest możliwość zamówienia sushi przez internet i dostawa sushi do domu. Z takiej dostawy skorzystamy w Ninja Sushi w Krakowie, które oferuje szeroki wybór sushi zarówno rolek, jak i różnych zestawów oraz japońskich przekąsek.
Możliwa dostawa sushi krakow do domu zaspokaja gusta prawdziwych koneserów kuchni japońskiej i wielbicieli sushi.

Podstawą idealnego sushi jest dobrej jakości ryba i ryż. Do przygotowania sushi potrzebny jest specjalny rodzaj ryżu, który po ugotowaniu zaprawiany jest octem ryżowym, solą i cukrem, dlatego sushi tak dobrze smakuje. Dobrze ugotowany i doprawiony ryż jest podstawą każdego sushi, ale istotne są również użyte w nim dodatki. Z popularnych dodatków najczęściej podawanych w zestawie razem z sushi jest marynowany imbir i wasabi. Wśród popularnych przekąsek są krewetki w tempurze i omlet japoński.
Sushi maki
Jest wiele rodzajów sushi i w zależności od dodatków może to być np.:
  • nigiri — ryż uformowany w wałeczek z odrobiną na wierzchu chrzanu wasabi i plastrem świeżej lub wędzonej ryby
  • nigiri — ryż z odrobiną wasabi i gotowaną krewetką
  • sushi maki — zrolowane plastry nori w środku z ryżem i różnymi dodatkami
  • hosomaki — sushi z rybą
  • futomaki — sushi z omletem i warzywami
Maki najczęściej zawierają paski świeżej lub pieczonej ryby, awokado, ogórek, marynowane grzyby shitake, tykwę, rzodkiew. Do sushi z ryb na surowo najczęściej używa się łososia lub tuńczyka, a po upieczeniu wykorzystuje się zazwyczaj makrelę, łososia lub węgorza. W Japonii nieznane, ale w Polsce chętnie zamawiane są sushi mające w nazwie słowa np. California lub Philadelphia, które w swoim składzie zawierają serek, a ryż jest w nich na zewnątrz. Był to ponoć efekt braku dostępności składników do zrobienia sushi. Dawniej po dotarciu Japończyków do USA, nie było łatwo dostać świeżą rybę i inne składniki do sushi.

Kuchnia japońska wyróżnia się spośród innych estetyką i dokładnością przygotowania każdego dania. Nie może być inaczej, jeśli chodzi również o sushi. Każdy kawałek sushi powinien być starannie przygotowany, a jego wielkość taka, aby można było zjeść na raz. Sushi je się pałeczkami i nie wolno go dzielić. Zarówno sushi zamawiane w lokalu, jak i to z dostawą do domu zawsze spełnia te same warunki, jeśli chodzi o jakość produktów i jego przygotowanie.

*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady