Dostawa sushi Kraków
Sushi to najczęściej jedzone danie w Japonii, chociaż forma podania w różnych regionach może nieco się różnić. Często są to kulki zaprawionego ryżu przykryte plastrem świeżej ryby (nigiri), które mogą być dodatkowo połączone paskiem nori (suszone wodorosty). W Polsce sushi kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w plastry rolkami (sushi maki), które tworzą zrolowane plastry nori z ryżem i różnymi świeżymi dodatkami. Najważniejsze w sushi jest jednak jakość i świeżość zarówno ryby, jak i dodatków.
Przygotowanie sushi w domu nie jest może bardzo trudne, ale na pewno pracochłonne i wymaga nieco zdolności manualnych. Sporo trudności zapewne sprawi również znalezienie dobrej jakości świeżej ryby i dodatków. W obecnym szybkim tempie życia wielu z nas narzeka na brak czasu i nie może pozwolić sobie na spędzenie go w kuchni, a nawet chodzenie po restauracjach.Obecnie dużą wygodą i oszczędnością czasu jest możliwość zamówienia sushi przez internet i dostawa sushi do domu. Z takiej dostawy skorzystamy w Ninja Sushi w Krakowie, które oferuje szeroki wybór sushi zarówno rolek, jak i różnych zestawów oraz japońskich przekąsek.
Możliwa dostawa sushi krakow do domu zaspokaja gusta prawdziwych koneserów kuchni japońskiej i wielbicieli sushi.
Podstawą idealnego sushi jest dobrej jakości ryba i ryż. Do przygotowania sushi potrzebny jest specjalny rodzaj ryżu, który po ugotowaniu zaprawiany jest octem ryżowym, solą i cukrem, dlatego sushi tak dobrze smakuje. Dobrze ugotowany i doprawiony ryż jest podstawą każdego sushi, ale istotne są również użyte w nim dodatki. Z popularnych dodatków najczęściej podawanych w zestawie razem z sushi jest marynowany imbir i wasabi. Wśród popularnych przekąsek są krewetki w tempurze i omlet japoński.
Jest wiele rodzajów sushi i w zależności od dodatków może to być np.:
- nigiri — ryż uformowany w wałeczek z odrobiną na wierzchu chrzanu wasabi i plastrem świeżej lub wędzonej ryby
- nigiri — ryż z odrobiną wasabi i gotowaną krewetką
- sushi maki — zrolowane plastry nori w środku z ryżem i różnymi dodatkami
- hosomaki — sushi z rybą
- futomaki — sushi z omletem i warzywami
Maki najczęściej zawierają paski świeżej lub pieczonej ryby, awokado, ogórek, marynowane grzyby shitake, tykwę, rzodkiew. Do sushi z ryb na surowo najczęściej używa się łososia lub tuńczyka, a po upieczeniu wykorzystuje się zazwyczaj makrelę, łososia lub węgorza. W Japonii nieznane, ale w Polsce chętnie zamawiane są sushi mające w nazwie słowa np. California lub Philadelphia, które w swoim składzie zawierają serek, a ryż jest w nich na zewnątrz. Był to ponoć efekt braku dostępności składników do zrobienia sushi. Dawniej po dotarciu Japończyków do USA, nie było łatwo dostać świeżą rybę i inne składniki do sushi.
Kuchnia japońska wyróżnia się spośród innych estetyką i dokładnością przygotowania każdego dania. Nie może być inaczej, jeśli chodzi również o sushi. Każdy kawałek sushi powinien być starannie przygotowany, a jego wielkość taka, aby można było zjeść na raz. Sushi je się pałeczkami i nie wolno go dzielić. Zarówno sushi zamawiane w lokalu, jak i to z dostawą do domu zawsze spełnia te same warunki, jeśli chodzi o jakość produktów i jego przygotowanie.
*artykuł inspirowany
Piękny zestaw 😀
OdpowiedzUsuń