Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to pyszny domowy szybki obiad, który jest łatwy do przygotowania i zazwyczaj wszystkim smakuje. Pożywny i lekkostrawny obiad jednogarnkowy. Klopsiki zrobione są z indyka, dlatego cały posiłek zawiera mało tłuszczu, a za to dużo białka. Klopsiki w pomidorach na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, nawet tym na diecie.
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to smaczne i zdrowe danie, które z łatwością przygotuje każdy. Łatwo dostępne składniki, prosty do zrobienia i szybki obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj przygotowuję klopsiki w sosie pomidorowym na kilka dni, gdyż dobrze smakują również po podgrzaniu.
Mięso mielone z indyka najlepiej, aby było z różnych jego części, wtedy klopsiki będą najsmaczniejsze. W sprzedaży czasami jest mięso gulaszowe z indyka, które można zmielić i takie zazwyczaj kupuję. Omijam raczej mięso mielone, które jest już zapakowane w torebkę, gdyż trudno sprawdzić, co tak naprawdę w nim jest. Warunkiem, aby klopsiki z indyka były smaczne, jest przygotowanie ich z dobrej jakości mięsa mielonego.
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym:
- 1,5 kg mielonego indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 350 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
- oliwa do smażenia
- 500 ml gorącego bulionu drobiowego lub wody
Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie pomidorowym?
- Mielone mięso z indyka wymieszać z jajkami, bułką tartą, drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką, oregano, pieprzem, sosem sojowym i solą.
- Po dokładnym wyrobieniu mięsa zrobić z niego małe klopsiki, które krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Do cebuli przełożyć klopsiki i po zalaniu ich gorącym bulionem lub wodą, dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Następnie dodać zioła prowansalskie, chili, słodką paprykę, passatę pomidorową, cukier trzcinowy i dusić pod przykryciem około 7 minut.
- Na koniec doprawić wszystko pieprzem i solą, wmieszać koncentrat i chwilę gotować bez przykrywania, aby sos zaczął lekko gęstnieć.
- Podawać według uznania, z makaronem, ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem.
Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie czosnkowym.
Jeszcze z indyka nie robiłam. Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńPyszne danie obiadowe. Często też robię z sosem pieczarkowym. :)
OdpowiedzUsuńPycha! Klopsiki to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych.
OdpowiedzUsuńZrobiłam bez oregano, sosu sojowego i ziół prowansalskich, ale dodałam natkę pietruszki do mięsa, a na koniec też do sosu i wyszło wyśmienite, pychotka 😉
OdpowiedzUsuńPrzyprawiać można według upodobań, a pietruszka bardzo pasuje 🙂
Usuń