Curry z klopsikami
Curry z klopsikami jest jednym z chętniej jedzonych i przygotowywanych dań w moim domu. Curry oprócz tego, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie pachnie i wygląda. Curry z klopsikami zaliczam również do dań jednogarnkowych i łatwych do zrobienia. Zapewniam, że klopsiki z sosem curry na zdrowy obiad zrobi każdy bez dużego wysiłku.
Kuchnia azjatycka jest bardzo aromatyczna i zazwyczaj dość pikantna. W przypadku curry z klopsikami ostrość sosu jest umiarkowana. Ostrość curry najlepiej dostosować do swoich upodobań poprzez regulowanie ilości dodawanej przyprawy curry. U mnie klopsiki z sosem curry zawierają domową przyprawę curry, której ostrość jest mi znana. Jeśli przyprawa curry jest ze sklepu, to dodawać ją do sosu stopniowo, aby wyczuć jej pikantność.
Sos curry może być z dodatkiem różnych warzyw, gdyż nie ma tylko jednego przepisu. W curry świetnie smakuje kalafior, brokuł, groszek, kukurydza i pomidory. Przepis na curry często zmieniam i dodaję do niego różne warzywa, a w klopsikach wymieniam rodzaj mięsa. Curry uważam za danie jednogarnkowe na dość szybki obiad. Przyprawa curry pasuje prawie do wszystkiego i najpopularniejsza jest właśnie w krajach azjatyckich, gdzie jest zazwyczaj ciepło, chociaż sama przyprawa jest rozgrzewająca.
Przepis na curry z klopsikami:
Klopsiki z indyka:
- 1300 g mielonego indyka
- 1 jajko
- 1 bułeczka (u mnie grahamka)
- 100 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 gałązki natki pietruszki
- olej do obsmażania
Sos curry:
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki soli
- 1 puszka 82% mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- ugotowany ryż do podania
Jak zrobić curry z klopsikami?
- Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mielonego mięsa.
- Do mielonego indyka dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, kolendrę oraz sól.
- Mięso dokładnie dłonią wyrobić i uformować z niego małe klopsiki. Jeśli masa jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki mąki lub bułki tartej.
- Klopsiki obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- W dużej patelni lub woku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać marchew i selera pokrojone w cienkie słupki i krótko smażyć.
- Następnie dodać curry i krótko smażyć, po czym wlać mleczko kokosowe wymieszane z koncentratem pomidorowym, posolić i zagotować.
- Do gotującego się mleczka włożyć obsmażone klopsiki i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż będą ugotowane. Podczas gotowania klopsiki zamieszać, aby równomiernie się ugotowały.
- Curry z klopsikami najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem.
bardzo apetycznie wygląda, a to coś dla mojego mężczyzny on wszedzie by dodawał curry
OdpowiedzUsuń