Domowa przyprawa curry
Przyprawa curry jest jedną z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Często zadajemy pytanie — z czego składa się domowa przyprawa curry i jak zrobić przyprawę curry w domu? Przeprawa curry to proszek, który powstaje z połączenia różnych bardzo aromatycznych przypraw i nie ma ona jednego ustalonego składu. W składnikach proszku curry nie powinno jednak zabraknąć kurkumy, papryczki chili, pieprzu czarnego, imbiru, kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu.
Domowa przyprawa curry nie musi zawsze być taka sama, gdyż jej skład
nie jest stały i zależy od regionu, z którego pochodzi. Curry ogólnie
uważane jest za przyprawę rozgrzewającą, ale warto zwrócić uwagę, że najwięcej
spożywa się curry w krajach, gdzie jest gorąco np. Indie i potrawy przyprawia
się tam bardzo ostro. Podstawą proszku curry jest zawsze mielona kurkuma,
papryczka chili, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i cynamon.
Każda z przypraw wchodzących w skład proszku curry ma unikalne
właściwości, ale dopiero ich połączenie ma prawdziwą moc prozdrowotną i pomaga
wzmocnić nasz organizm. Z odczuwalnych niemal od razu dobroczynnych
właściwości curry jest to, że po zjedzeniu potrawy z tą przyprawą czujemy się
lekko, gdyż curry poprawia trawienie. Dodatkowym walorem dzięki zawartej w
curry kurkumie jest słoneczny kolor, który wprawia nas w dobry nastrój i
poprawia samopoczucie.
Curry najczęściej stosuje się do przyprawiania sosów, mięsa i różnych
warzyw, zarówno tych duszonych, jak i pieczonych. W sklepach dostępne są 3
rodzaje curry — żółte, czerwone i zielone. W Polsce najpopularniejsze jest
żółte curry, gdyż przeważa w nim kurkuma i jest najłagodniejsze.
Czerwone curry jest z przewagą czerwonej papryczki chili, ale najostrzejsze
jest curry zielone, gdyż zawiera bardzo ostre zielone papryczki chili.
Przepis na domową przyprawę curry
Składniki na przyprawę curry:
- 4 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
Jak zrobić przyprawę curry w domu?
- Przyprawy w ziarnach krótko podprażyć na suchej patelni i wystudzić.
- Wystudzone ziarna drobno zmielić w młynku lub dokładnie rozetrzeć za pomocą moździerza.
- Zmielone przyprawy dokładnie wymieszać i od razu zamknąć w hermetycznym naczyniu.
- Przyprawę curry przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od źródła światła, aby proszek nie wywietrzał i nie stracił koloru.
- Przygotowany proszek curry dość szybko zużywam, dlatego zawsze jest on bardzo aromatyczny.
-
Z przepisu wychodzi raczej curry o umiarkowanej ostrości. Domowa
przyprawa curry będzie bardziej pikantna, jeśli zwiększymy ilość pieprzu
i chili.
Pyszna i aromatyczna ❤
OdpowiedzUsuńPo co kupować, jeśli można zrobić samemu, bez zbędnych dodatków, glutaminianu sodu etc.
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam. Warto spróbować zrobic samemu taką mieszanke
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto robić samemu takie mieszanki przypraw. Curry stosuję do wielu dań i nadaje nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną żółtą barwę.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że istnieją 3 odmiany curry, zawsze używam żółtej.
OdpowiedzUsuńNieocenione właściwości smakowe i zdrowotne. Robiłam kiedyś domowe curry. :)
OdpowiedzUsuń