Bakłażan i cukinia z pomidorami i beszamelem

/ 2

Bakłażan i cukinia z pomidorami i beszamelem to prosty przepis na zapiekankę, która jest zdrowa, pożywna i łatwa do zrobienia. Zapiekanka z cukinii i bakłażana jest w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy dodać np. podsmażonego kurczaka i stanie się daniem mięsnym. Idealne danie na szybki obiad.

Zapiekanka z bakłażana i cukinii pod pomidorami i sosem beszamel
Bakłażan i cukinia zapiekane z pomidorami i beszamelem to idealne danie na szybki obiad dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie lub będących na diecie. Cukinia jest wszystkim dobrze znana i można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Bakłażana niestety nie można jeść na surowo, gdyż zawiera trujące solaniny, które sprawiają również, że nawet po upieczeniu bakłażan jest gorzki.

Co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki?

Goryczkę z bakłażana wyciąga sól i dlatego przed pieczeniem plastry bakłażana trzeba oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Najwięcej goryczki znajduje się oczywiście w starszych bakłażanach, które mają grubszą skórkę i są mniej smaczne. Ze starszych sztuk bakłażana warto usuwać miąższ z pestkami, gdyż nie smakuje zbyt dobrze. Młode bakłażany przetwarzać bez obierania ze skórki, jednak ze starszych lepiej po upieczeniu ją zdjąć, gdyż jest dość twarda.
Bakłażan i cukinia zapiekane z pomidorami i beszamelem
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 155 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska

Przepis na bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem

Składniki na bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem:

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sos beszamel:

  • 100 g masła
  • 3 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka (ciepłe)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g sera  żółtego długodojrzewającego (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku

Jak zrobić bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem?

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, oprószyć z obu stron solą i odstawić na 25 minut. Następnie każdy plaster opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zabieg ten usuwa z bakłażana goryczkę.
  2. Cukinię również pokroić w 0,5 cm plastry.
  3. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę i zeszklić na oliwie. Po czym dodać pomidory z puszki, oregano, bazylię, pieprz, sól i wszystko krótko przesmażyć.
  5. Formę wysmarować oliwą i układać warstwami na przemian warzywa z makaronem. Najpierw warstwa z bakłażana, którą posmarować 1/2 beszamelu, na to wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron plastry cukinii posmarowane 1/2 pomidorów. Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
  6. Na wierzch wyłożony cukinią z pomidorami zetrzeć ser. U mnie tym razem zapiekanka była bez sera, chociaż z serem jest smaczniejsza.
  7. Liczba warstw w zapiekance będzie zależała od wielkości formy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut.

Sos beszamel:

  1. Masło roztopić na patelni z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
  2. Gdy masło będzie gorące, dodać mąkę i intensywnie mieszając przesmażyć, aby nie było grudek mąki. Mieszać najlepiej rózgą, wtedy mąka łatwiej się rozprowadza i nie przypala.
  3. Dodać ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i gotować ciągle mieszając rózgą, aż beszamel zacznie gęstnieć.

    Zobacz również: bakłażan pieczony faszerowany.

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie potrawy. Niestety w moim domu sama bym to jadła

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady