Bakłażan i cukinia z pomidorami i beszamelem
Bakłażan i cukinia z pomidorami i beszamelem to prosty przepis na zapiekankę, która jest zdrowa, pożywna i łatwa do zrobienia. Zapiekanka z cukinii i bakłażana jest w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy dodać np. podsmażonego kurczaka i stanie się daniem mięsnym. Idealne danie na szybki obiad.
Bakłażan i cukinia zapiekane z pomidorami i beszamelem to idealne danie na szybki obiad dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie lub będących na diecie. Cukinia jest wszystkim dobrze znana i można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Bakłażana niestety nie można jeść na surowo, gdyż zawiera trujące solaniny, które sprawiają również, że nawet po upieczeniu bakłażan jest gorzki.
Co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki?
Goryczkę z bakłażana wyciąga sól i dlatego przed pieczeniem plastry bakłażana trzeba oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Najwięcej goryczki znajduje się oczywiście w starszych bakłażanach, które mają grubszą skórkę i są mniej smaczne. Ze starszych sztuk bakłażana warto usuwać miąższ z pestkami, gdyż nie smakuje zbyt dobrze. Młode bakłażany przetwarzać bez obierania ze skórki, jednak ze starszych lepiej po upieczeniu ją zdjąć, gdyż jest dość twarda.
Przepis na bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem
Składniki na bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem:
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sos beszamel:
- 100 g masła
- 3 1/2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka (ciepłe)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: - 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g sera żółtego długodojrzewającego (opcjonalnie)
Opis krok po kroku
Jak zrobić bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem?
- Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, oprószyć z obu stron solą i odstawić na 25 minut. Następnie każdy plaster opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zabieg ten usuwa z bakłażana goryczkę.
- Cukinię również pokroić w 0,5 cm plastry.
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
- Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę i zeszklić na oliwie. Po czym dodać pomidory z puszki, oregano, bazylię, pieprz, sól i wszystko krótko przesmażyć.
- Formę wysmarować oliwą i układać warstwami na przemian warzywa z makaronem. Najpierw warstwa z bakłażana, którą posmarować 1/2 beszamelu, na to wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron plastry cukinii posmarowane 1/2 pomidorów. Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
- Na wierzch wyłożony cukinią z pomidorami zetrzeć ser. U mnie tym razem zapiekanka była bez sera, chociaż z serem jest smaczniejsza.
- Liczba warstw w zapiekance będzie zależała od wielkości formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut.
Sos beszamel:
- Masło roztopić na patelni z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Gdy masło będzie gorące, dodać mąkę i intensywnie mieszając przesmażyć, aby nie było grudek mąki. Mieszać najlepiej rózgą, wtedy mąka łatwiej się rozprowadza i nie przypala.
- Dodać ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i gotować ciągle mieszając rózgą, aż beszamel zacznie gęstnieć.
Zobacz również: bakłażan pieczony faszerowany.
Bardzo lubię takie potrawy. Niestety w moim domu sama bym to jadła
OdpowiedzUsuńooo tak z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń