Ciasto poduszkowiec | Ciasto czekoladowe z serem
Ciasto poduszkowiec to delikatnie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z serem. Puszyste ciasto, które łączy w sobie najlepsze smaki, czyli smak czekolady i sera. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z serem z wiaderka, które jest łatwe do przygotowania. Idealny deser na każdą okazję. Szybkie ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda i dobrze się przechowuje.
Ciasto poduszkowiec jest łatwe do zrobienia i najlepiej się w nim
sprawdza ser z wiaderka, który jest mocno zmielony. U mnie
ciasto czekoladowe z serem jest w nieco tańszej wersji, gdyż z mniejszą
ilością kakao naturalnego. W oryginalnym przepisie było aż 6 łyżek kakao, ja
dodałam tylko 5 łyżeczek. Pomimo zmniejszenia ilości kakao, ciasto ma nadal
mocno czekoladowy smak, ale jest lżejsze i bardziej puszyste. Ograniczenie
ilości kakao wpłynęło chyba jednak na wygląd i powstanie z wierzchu poduszek.
Mniejsza ilość kakao sprawiła, że ciasto kakaowe stało się bardziej
puszyste i cięższe paski z sera zbyt szybko opadły na spód. Jeśli po
upieczeniu ciasta chcecie mieć efek wizualny z widocznymi z wierzchu
poduszeczkami, to dodajcie jednak więcej kakao, wtedy wyjdzie takie cięższe
ciasto brownie z serem.
Moja wersja poduszkowca bardzo wszystkim przypadła do gustu.
Ciasto poduszkowiec jest mięciutkie, delikatnie wilgotne, ale nie mokre
i mocno czekoladowe, tak jak lubię najbardziej. Ciasto czekoladowe od
razu po wystudzeniu dobrze się kroi i można je podawać gościom. Ciasto jest
obecnie moim numerem jeden na liście z prostymi przepisami i ma dopisek "szybkie ciasto". Dodatkową zaletą ciasta jest to, że
ciasto poduszkowiec bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i nie traci
smaku ani wyglądu. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z serem z
wiaderka.
Przepis na ciasto poduszkowiec
Ciasto czekoladowe na poduszkowiec:
- 6 jajek
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 250 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/2 szklanki)
- 5 łyżeczek kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125 ml)
Masa serowa:
- 1 kg sera białego z wiaderka
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto poduszkowiec?
Ciasto czekoladowe:
- Jajka ubijać, dosypując po łyżce cukier, aby powstała puszysta i jasna masa, która zachowuje swój kształt.
- Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i cienką strużką wlewać na przemian olej i mleko. Zbyt długo już nie miksować, tylko do czasu połączenia się składników.
- Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym partiami dodać do masy i delikatnie łopatką wymieszać. Masa powinna być jednolita, bez widocznych grudek mąki.
- Ciasto kakaowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciemnego ciasta z masy serowej zrobić paski tak, aby utworzyły kratkę. Kratkę można robić przy pomocy szprycy do dekorowania z szerokim otworem, worka foliowego ze ściętym rogiem lub tworząc niezbyt szerokie paski serowe łyżką.
- Po zrobieniu kratki z sera, ciasto szybko wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 45 minut.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić, można również dodatkowo polać polewą z czekolady.
-
Wystudzone ciasto jest mięciutkie, delikatnie wilgotne i dobrze się
kroi.
Masa serowa:
Do sera dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować, aby była jednolita konsystencja.
Wygląda pysznie. Nie robiłam chyba jeszcze takiego ciasta
OdpowiedzUsuń