Sernik z polewą
Delikatny i wilgotny sernik z polewą, który zrobiony jest z sera z wiaderka. Przepis na prosty sernik z łatwym sposobem przygotowania. Sernik z polewą jest lekki i kremowy, gdyż ser z wiaderka ma zazwyczaj strukturę mocno zmieloną. Idealny sernik na każdą okazję.
Lubię i zazwyczaj robię serniki wilgotne i ciężkie, takie z prawdziwego mielonego twarogu, ale nie zawsze taki ser da się kupić. Łatwo dostępne są sery z wiaderka, i to takie, które mają dość luźną strukturę, dlatego powstał przepis na sernik z polewą. Sernik z sera z wiaderka jest z budyniem w proszku, dlatego jest delikatny i wilgotny, a do tego dobrze się kroi. W zależności od producenta, ser z wiaderka ma mniej lub bardziej serowy smak i od tego zależy sam smak upieczonego sernika.
Sernik z polewą jest dość lekki i po upieczeniu mocno nie opada. Należy jednak pamiętać, aby zbyt mocno go nie mieszać i nie napowietrzać. Sernik z budyniem po upieczeniu, najlepiej studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, bez nagłych zmian temperatury.
U mnie ten wilgotny sernik jest polany polewą z czekolady, ale świetnie również smakuje oprószony cukrem pudrem. Dodam tylko, że budyń w serniku z polewą jest praktycznie niewyczuwalny w smaku.
Przepis na sernik z polewą:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg mielonego sera białego tłustego lub półtłustego (może być z wiaderka)
- 6 jajek
- 150 g masła (roztopić)
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250 ml mleka
Spód do sernika:
- 150 g herbatników
- 50 g masła
Polewa do sernika:
- 100 g czekolady z co najmniej 50% kakao
- 6 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo: - płatki migdałów do dekoracji
Jak zrobić sernik z polewą?
- Herbatniki rozdrobnić, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód formy i podociskać łyżką, aby powierzchnia była równa. Formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
- Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę.
- Do sera dodać żółtka, budynie, cukier i cukier z wanilią i krótko miksować mikserem na wolnych obrotach.
- Nadal powoli miksując, dodawać na przemian cienkim strumieniem mleko i wystudzone masło.
- Do masy z sera wmieszać delikatnie za pomocą łyżki ubite wcześniej białka.
- Masę serową przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez 60 - 70 minut. Wierzch sernika powinien być przyrumieniony i zapieczony.
- Sernik po upieczeniu trzymać przez około 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym piekarnik lekko uchylić i pozwolić na całkowite wystygnięcie sernika.
- Czekoladę roztopić ze śmietanką w tzw. kąpieli wodnej, polać nią zimny sernik i udekorować płatkami migdałowymi.
- Sernik wstawić do lodówki na około 6 godzin, wtedy będzie się dobrze kroił i odpowiednio smakował.
Zobacz również: sernik z rosą.
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńStaram się odmawiać sobie takich słodkości. Sernik wygląda tak świetnie, że skusze się na mały kawałek
OdpowiedzUsuń