Makaron z kapustą pekińską na szybki obiad
Makaron z kapustą pekińską na szybki obiad, który zrobisz po powrocie z pracy w 15 minut. Lekkie i pożywne danie na pewno sprawdzi się latem, gdy w kuchni chcemy spędzać jak najmniej czasu. Prosty przepis na makaron z curry będzie również odpowiedni do pudełka i zabrania do pracy na lunch.
Makaron z kapustą pekińską będzie zdrowym i pożywnym daniem na obiad, jeśli ten prosty przepis na makaron zrobimy z dobrej jakości makaronu i mięsa. U mnie tym razem był włoski makaron z semoliny i kiełbaski śląskie. W tym daniu dobrze sprawdza się również makaron pełnoziarnisty i podsmażony z cebulką kurczak lub indyk. Wybierając kiełbasę, trzeba zwrócić uwagę, która jest jak najmniej przetworzona i może być podsmażana. Kiełbasa z wszelkiego rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna.
Makaron z curry nie ma zbyt dużo sosu, gdyż cały płyn powstały z kapusty wchłonął makaron. Pomimo braku sosu, ale dzięki kapuście pekińskiej danie jest dość wilgotne. Makaron z kapustą pekińską można urozmaicać i robić z dodatkiem np. około 250 ml dobrego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, ale tylko wtedy, gdy lubimy smak pomidorowy.
Przepis na makaron z kapustą pekińską na szybki obiad:
- 1 kapusta pekińska
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 4 cienkie kiełbaski śląskie lub inne ulubione
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz naturalny do smaku
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 250 g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo: - wok lub głęboka patelnia
Jak zrobić makaron z kapustą pekińską na szybki obiad?
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Wodę na makaron proponuję włączyć w tym samym czasie, gdy rozpoczynamy przygotowanie pozostałych składników.
- Kapustę przekroić wzdłuż i pokroić na paski o szerokości 1 cm.
- Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Kiełbaski śląskie pokroić na plasterki o grubości 2 cm.
- Cebule z czosnkiem podsmażyć na oleju.
- Następnie dodać kiełbasę i smażyć do lekkiego jej przyrumienienia.
- Dodać kapustę pekińską i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie i lekko puści sok.
- Po czym dodać odcedzony makaron, wymieszać i jeszcze krótko podsmażać.
Zobacz również: kapusta pekińska a'la kimchi.
fajne i szybkie danie
OdpowiedzUsuń