Miodownik biszkoptowy
Przepis na najlepszy miodownik biszkoptowy z kremem. Ciasto z miodem, które jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość i smak. Umiarkowanie słodkie ciasto miodowe na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Prosty przepis na biszkopt miodowy przekładany kremem z kaszy manny.
Miodownik biszkoptowy uważam obecnie za najlepsze ciasto z miodem. Długo szukałam receptury na prosty przepis na biszkopt miodowy i w końcu mam. Ciasto miodowe z kremem z tego przepisu wychodzi rewelacyjne, jest delikatnie wilgotne, miękkie i puszyste. Świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość.
Miodownik biszkoptowy będzie taki, jak opisałam, jeśli zachowamy recepturę podaną w przepisie i nie przekroczymy czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto biszkoptowe z miodem będzie suche i twarde.
Przepis na miodownik biszkoptowy:
Ciasto na biszkopt z miodem:
- 160 g masła
- 180 g miodu naturalnego (1/2 szklanki)
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 250 g mąki (2 szklanki)
- szczypta soli
Krem z kaszy manny:
- 90 g kaszy manny (7 łyżek)
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 750 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
Jak zrobić miodownik biszkoptowy?
Ciasto biszkoptowe z miodem:
- Na małej mocy palnika, w średniej wielkości garnuszku ciągle mieszając rozpuścić masło i miód, aby była jednolita konsystencja.
- Następnie dodać sodę oczyszczoną i na małej mocy palnika podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie miała intensywny karmelowy kolor. Po dodaniu sody masa przez pewien czas będzie mocno się pienić, ale tak ma być.
- Masę karmelową przelać do miski i mieszać, aż przestanie się pienić, po czym wystudzić do temperatury pokojowej.
- Jajka ubić na gęstą i puszystą masę, dodając po kilka łyżek cukru i sól.
- Nie przerywając ubijania dodawać cienkim strumieniem wystudzony karmel.
- Do masy dodać przesianą mąkę i delikatni, ale dokładnie wymieszać trzepaczką, aby w masie nie było grudek mąki.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzić, aby po upieczeniu powstał cienki i równy miodowy blat.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 15 - 18 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu, ciasto w formie wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie ciasto wyjąć z formy na kratkę, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu odkroić z każdej strony blatu miodowego 0,5 cm paski ciasta, a biszkopt przekroić na 2 równe części.
- Odkrojone paski miodownika posiekać w rozdrabniaczu lub drobno pokruszyć w palcach, aby powstała posypka na ciasto.
- Krem podzielić na 3 części. Jedną jego część rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim blatem. Drugą częścią kremu posmarować wierzch miodownika, a trzecią pokryć boki.
- Miodownik biszkoptowy posypać rozdrobnionym wcześniej ciastem, najpierw z wierzchu, a później boki.
- Jeśli chcemy otrzymać miodownik 3-warstwowy, taki jak na zdjęciu, to trzeba zrobić drugi taki sam placek biszkoptowy. Wtedy z dwóch biszkoptów wykroić 3 równe blaty, a pozostałe ciasto przeznaczyć na pokruszenie i degustację.
- W wersji wyższej kremu wystarcza na posmarowanie blatów w środku i z wierzchu, a boki pozostają bez kremu.
- Według mnie miodownik biszkoptowy składający się z 2 warstw ciasta, również prezentuje się dobrze i nawet łatwiej się z nim obchodzić.
Krem do miodownika:
- Do mleka dodać cukier i ciągle mieszając zagotować.
- Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę i ciągle mieszając trzepaczką gotować, aż zgęstnieje.
- Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzoną kaszę i wanilię, aby powstała jednolita kremowa konsystencja.
Zobacz również: ciasto miodowe.
Czy biszkopt wychodzi twardy? Może powinnam go nasączyć?
OdpowiedzUsuńMiodownik biszkoptowy według mnie jest wystarczająco wilgotny i nie trzeba go dodatkowo nasączać. Krem z kaszy manny również dodaje ciastu wilgoci.
Usuńale fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto od najmłodszych lat 😍
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Od samego patrzenia nabrałam ochoty na to cudo 🧡
Dziękuję 😘 Również bardzo je lubię i chyba najbardziej ze wszystkich ciast z miodem 😀
UsuńMiodownik kojarzy mi się z wypiekami babci mojego męża. :)
OdpowiedzUsuń