Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami
Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami jest jednym z częściej przygotowywanych ciast na deser w okresie letnim. Prosty przepis na sernik z truskawkami, który na pewno potrafi zrobić każdy. Sernik na zimno robi się dość szybko i nie wymaga od nas dużych umiejętności, ale raczej cierpliwości w oczekiwaniu na, to kiedy zastygnie i można będzie go w końcu zjeść.
Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami jest bardzo łatwy do zrobienia, gdyż jego podstawą są galaretki. Przepis na deser jest prosty, ale sernik na zimno wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba ciągle czekać, kiedy to galaretki wystygną, a później, kiedy sam sernik z truskawkami zastygnie.
Sernik z galaretkami nie jest bardzo słodki, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do sernika dodać więcej cukru pudru. Smak galaretek dodanych do sera można zmienić. U mnie najczęściej sernik bez pieczenia jest robiony z galaretkami cytrynowymi lub agrestowymi, gdyż dodają one lekkiego odświeżenia.
Sernik bez pieczenia musi być zrobiony z dojrzałymi i suchymi truskawkami, wtedy będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Sok z przekrojonych truskawek w połączeniu z serem powoduje jego fermentację, dlatego przed położeniem truskawek na sernik pokryć go cienką warstwą galaretki, a dopiero później wylewać pozostałą jej część.
Przepis na sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami
Składniki na sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami:
- 1 kg mielonego białego sera (może być z wiaderka)
- 8 - 10 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki truskawkowe
Spód do sernika:
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
Dodatkowo:
450 - 500 g świeżych truskawek
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml.Opis krok po kroku:
Jak zrobić sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami?
- Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać za pomocą łyżki.
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i wystudzić. Galaretki po wystygnięciu dość szybko tężeją, dlatego trzeba pilnować, aby nie przegapić i na czas połączyć je z serem. Odpowiednia konsystencja galaretki jest wtedy, gdy zaczyna lekko przyklejać się do łyżki, ale jeszcze nie zastyga.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania dodawać lekko tężejące galaretki. Miksować do czasu, aż masa serowa połączy się z galaretkami.
- Ser przełożyć na herbatniki do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i wystudzić.
- Truskawki oczyścić i po umyciu osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wszystkie truskawki przekroić na pół.
- Kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki posmarować wierzch sernika i poukładać na nim truskawki, po czym zalać pozostałą galaretką.
- Sernik z truskawkami i galaretkami wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby zastygł.
Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia.
mniammm cudeńko
OdpowiedzUsuńSuper cytrynowo truskawkowe ciasto. Bardzo pięknie wygląda-:)
OdpowiedzUsuń