Ryż z indykiem i warzywami
Ryż z indykiem i warzywami to prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Pierś z indyka na domowy obiad, który przygotujesz łatwo i bez dużego wysiłku. Pierś indyka z ryżem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczny, a do tego zdrowy obiad.
Ryż z indykiem i warzywami to proste danie na pyszny i zdrowy obiad. Indyk z warzywami jest najlepszym połączeniem i sprawdzi się na obiad zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Prosty przepis na pożywne i sycące danie obiadowe. Pierś z indyka jest również odpowiednim mięsem dla osób będących na diecie.
Pyszny domowy obiad, w którym wykorzystane są łatwo dostępne produkty. Indyk z ryżem będzie pysznym daniem, jeśli ten prosty przepis zrobimy z dobrej jakości składników.
Przepis na ryż z indykiem i warzywami:
- 1 kg piersi indyka
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 puszka kukurydzy
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka kolendry
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić ryż z indykiem i warzywami?
- Ryż jaśminowy ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, używając na 1 miarkę ryżu około 1 i 1/3 miarki wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu i stopnia jego wysuszenia, czasami podczas gotowania trzeba dodać nieco wrzącej wody.
- Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki.
- Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Cebule i czosnek obrać, a następnie drobno pokroić.
- Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Kukurydzę odsączyć z płynu.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim najpierw cebulę i czosnek.
- Następnie dodać pokrojoną marchew, a po około 5 minutach pierś z indyka, liść laurowy, majeranek i kolendrę. Ciągle mieszając podsmażać, po czym przykryć i dusić około 10 minut, aż indyk będzie biały.
- Przyprawić pieprzem i solą, dodać kukurydzę, natkę pietruszki i po wymieszaniu chwilę podsmażać.
- Połączyć wszystko z ugotowanym ryżem, dokładnie wymieszać i na średniej mocy palnika smażyć około 5 minut, aby wszystkie smaki połączyły się z ryżem.
Zobacz również: potrawka z kurczaka.
my bardzo lubimy takie dania
OdpowiedzUsuńNaprawdę super pomysły na nieskomplikowane dania. Często i chętnie korzystam :)
OdpowiedzUsuń