Zapiekanka warzywna z indykiem
Zapiekanka warzywna z indykiem to prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad. Zapiekane warzywa są idealnym posiłkiem na lekki i pożywny obiad na lato. Zapiekanka z indykiem i warzywami dobrze zaspakaja głód, ale nie obciąża organizmu. Zapiekanka z fasolką szparagową będzie również lekkostrawna, jeśli nie przesadzimy z ilością sera.
Zapiekanka warzywna z indykiem jest łatwa do przygotowania na szybki obiad. Smaczne i lekkostrawne danie, które warto mieć w swojej diecie. Zapiekanka z fasolką szparagową będzie dobrze smakować, jeśli do jej zrobienia wykorzystamy młodą fasolkę. Fasolka szparagowa im jest starsza, tym ma grubsze i twardsze włókna, które nawet po ugotowaniu niezbyt dobrze smakują.
Zapiekanka z indykiem najlepiej, aby była przygotowana z mięsem mielonym z różnych części indyka. Taka zapiekanka będzie nieco bardziej kaloryczna, ale za to smaczniejsza.
Zapiekanka z indykiem najlepiej, aby była przygotowana z mięsem mielonym z różnych części indyka. Taka zapiekanka będzie nieco bardziej kaloryczna, ale za to smaczniejsza.
Przepis na zapiekankę warzywną z indykiem:
- 1 kg mielonego indyka
- 500 g fasolki szparagowej
- 300 ml gęstego przecieru lub passaty pomidorowej
- 60 ml śmietany 18%
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 - 3 pomidory
- 2 papryki
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 150 g sera żółtego długodojrzewającego
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki masła
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić zapiekankę warzywną z indykiem?
- Fasolkę oczyścić poprzez odcięcie ogonków, następnie przekroić na 2 - 3 części.
- Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, usuwając wcześniej z nich pestki i sok. Najlepiej używać pomidorów mięsistych np. malinowych, w których jest mniej soku i pestek.
- Papryki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebule, czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
- Następnie dodać fasolkę oraz masło i ciągle mieszając, smażyć około 7 minut.
- Do fasolki dodać pomidory, paprykę, oregano, bazylię, łyżeczkę soli i kmin rzymski.
- Wszystko zalać wymieszanym ze śmietaną przecierem i po dokładnym wymieszaniu, smażyć do czasu, aż płyn nieco odparuje.
- Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć delikatnie pieprzem.
- Mięso mielone z indyka wymieszać z łyżeczką soli, pieprzem, kolendrą, czosnkiem i krótko smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Mięso z indyka wyłożyć na warzywa i posypać równomiernie tartym serem.
- Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C, aż zapiekanka się przyrumieni.
- Zapiekankę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na około 5 - 7 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑