Makaron zapiekany z indykiem i pomidorami
Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest bardzo łatwy do wykonania. Zapiekanka makaronowa jest pożywna i prosta do przygotowania na szybki obiad. Zapiekany makaron jest z dodatkiem mięsa z indyka, które jest lekkostrawne i ma mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zapiekanka z pomidorami to smaczny i zdrowy obiad, ale tylko wtedy, jeśli dodamy umiarkowaną ilość żółtego sera.
Prosty przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest pysznym i łatwym do zrobienia daniem na zdrowy obiad. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i powstaje pożywna zapiekanka makaronowa z pomidorami.
Zapiekanka z makaronem dobrze syci, ale nie obciąża naszego organizmu. Przygotowując jednak taki makaron zapiekany z indykiem, należy kontrolować ilość dodawanego żółtego sera, gdyż to on jest zazwyczaj najbardziej kaloryczny.
Warto kupić duże muszle, które napełnić mięsem z pomidorami, wtedy będzie lepszy efekt wizualny dania. Niestety u mnie w okolicznych sklepach takiego makaronu nie było. Pomijając sam wygląd makaronu najlepiej, aby był on wykonany z semoliny lub mąki pełnoziarnistej.
Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami
Składniki na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami:
- 1 kg mielonego udźca z indyka
- 300 g makaronu z mąki semolina lub pełnoziarnistego (u mnie muszelki)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g sera żółtego
- 50 g sera grana padano
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 - 2 łyżeczki soli
- pieprz naturalny do smaku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki oleju do smażenia
- żaroodporne naczynie
Opis krok po kroku:
Jak zrobić makaron zapiekany z indykiem i pomidorami?
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
- Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
- Następnie dodać mięso mielone z indyka i przyprawy, smażyć krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na koniec dodać pomidory i po wymieszaniu smażyć około 5 minut.
- Żaroodporne naczynie posmarować olejem i włożyć do niego makaron, przesmażone mięso, posiekaną pietruszkę i starty na tarce żółty ser. Wszystkie składniki znajdujące się w naczyniu dokładnie wymieszać i wyrównać.
- Po wierzchu makaron posypać startym serem grana padano, kilka łyżeczek można zostawić do podania.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25 minut.
Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑