Sernik bez pieczenia z borówkami
Sernik bez pieczenia z borówkami to bardzo łatwe do zrobienia ciasto na zimno, które jest idealnym deserem na lato. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami o umiarkowanej słodyczy i bardzo orzeźwiającym smaku. Sernik na zimno jest jednym z częściej robionych deserów latem. Sernik bez pieczenia z galaretkami i borówkami nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to i dobrze wygląda.
Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami bardzo często robię, gdyż wszystkim zawsze smakuje i łatwo się go przygotowuje. Sernik na zimno to dość szybkie ciasto bez pieczenia, ale wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba pilnować stopnia tężenia galaretek. W zasadzie jest to jedyna trudność, której nie da się określić czasowo i po prostu trzeba pilnować.
Sernik bez pieczenia z borówkami dobrze wychodzi zarówno z mielonego sera na wagę, jak i z sera z wiaderka. Sernik z sera z wiaderka może mieć mniej serowy smak, ale będzie bardziej delikatny, gdyż ser w wiaderku zazwyczaj jest mocno mielony.
Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami
Składniki na sernik bez pieczenia z borówkami:
- 1 kg mielonego sera białego (może być z wiaderka)
- 8 - 10 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki o smaku borówkowym
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 150 g herbatników do wyłożenia formy
- 300 g borówki amerykańskiej
Opis krok po kroku
Jak zrobić sernik bez pieczenia z borówkami?
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i wystudzić.
- Formę wyłożyć folią spożywczą i na spodzie rozłożyć herbatniki.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo lekko tężejące galaretki. Galaretka powinna przyklejać się do łyżki, ale być na tyle płynna, aby z niej spływać.
- Ser z galaretkami powoli wylać na herbatniki i wstawić na około 20 minut do lodówki. Masę serową do formy najlepiej przekładać łyżką, gdyż herbatniki mogą wypłynąć, jeśli dość rzadki płyn będzie od razu wlany.
- Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 750 ml wrzątku i wystudzić.
- Na wierzchu zastygniętego sernika rozsmarować kilka łyżek galaretki i rozłożyć równomiernie umyte i osuszone borówki. Formę wstawić na 5 - 7 minut do lodówki, po czym na borówki wylać pozostałą galaretkę. W ten sposób borówki pozostaną na serniku i nie wypłyną na wierzch jeszcze płynnej galaretki.
- Sernik z borówkami wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł i herbatniki zmiękły.
Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.
Piękny i pyszny serniczek 😍😍
OdpowiedzUsuńJeśli tak samo smakuje, jak wygląda to na pewno wkrótce zrobię :)
OdpowiedzUsuń