Zupa z fasolki szparagowej
Prosty przepis na pożywną i lekkostrawną zupę z fasolki szparagowej. Zdrowa zupa, której przygotowanie jest łatwe, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zupa z fasolki szparagowej szczególnie sprawdza się w porze letniej, gdyż jest pełna warzyw i nie powoduje uczucia ciężkości po zjedzeniu.
Lubię zupy, a latem mogę jeść tylko same zupy. Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje latem, gdy fasolka jest młoda. Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest do obiadu z podsmażoną na maśle bułką tartą, ale przyznam, że w takiej formie jej nie lubię. Zamiast kalorycznej bułki do fasoli wolę lekki sos winegret z ziołami.
Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową może być podana ze śmietanką, ale trzeba pamiętać, że śmietanka podniesie jej kaloryczność. Pożywna zupa na obiad.
Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową może być podana ze śmietanką, ale trzeba pamiętać, że śmietanka podniesie jej kaloryczność. Pożywna zupa na obiad.
Przepis na zupę z fasolki szparagowej
Składniki na zupę z fasolki szparagowej:
- 150 g fasolki szparagowej
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- mała wiązka koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz i sól do smaku
- 50 g masła do smażenia
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 300 - 500 ml wywaru drobiowego
- 100 g drobnego makaronu
- 3 l garnek
- śmietanka 30% do podania (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?
- Fasolkę oczyścić poprzez odcięcie twardych ogonków i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewki i ziemniaki obrać, następnie drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
- Cebule i czosnek po obraniu pokroić w drobną kostkę, a koperek posiekać.
- Do gotującego się wywaru drobiowego dodać podsmażone na oleju cebule i czosnek, następnie dodać podsmażone marchewki i ziemniaki.
- Płyn w garnku uzupełnić 1,5 litra wrzącej wody lub wywarem drobiowym i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Dodać fasolkę szparagową i kurkumę, gotować około 10 minut.
- Pod koniec wrzucić makaron i gotować około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
- Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Podawać ze śmietanką, jeśli lubimy zupy z jej dodatkiem.
Zobacz również: zupa z soczewicy z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑