Curry z indykiem i warzywami
Curry z indykiem i warzywami jest jednym z chętniej jedzonych i przygotowywanych dań na obiad w moim domu. Zdrowy i szybki obiad, a do tego bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Przepis na curry to najlepsze danie jednogarnkowe, które sprawdza się o każdej porze roku.
Przepis na curry z indykiem i warzywami jest jedną z moich ulubionych potraw na szybki obiad. Danie inspirowane kuchnią hinduską, a może raczej tajską. Na stronie można znaleźć również inne opcje przygotowania curry, gdyż dość często je robię. Oryginalna potrawa curry, którą jedzą w Indiach, jest bardzo ostra, u mnie wersja raczej łagodna. Jeśli ktoś lubi bardzo pikantne dania, to powinien do curry dodać chili lub więcej przyprawy curry.
W tym daniu oprócz warzyw najbardziej lubię sos curry, który powstaje z mleczka kokosowego i aromatycznej przyprawy curry. Zamiast mleczka kokosowego do przygotowania curry z indykiem i warzywami, można wykorzystać słodką śmietanę. Przygotowując curry z warzywami na szybki obiad, przyprawę curry najlepiej dodawać stopniowo, aby wyczuć jej ostrość. Moje curry z warzywami zrobione jest z dodatkiem domowej przyprawy curry, której skład można sprawdzić w składnikach przepisu.
Zachęcam również do wypróbowania prostego sposobu na gotowanie ryżu. Sposób gotowania ryżu podpatrzyłam w programie u włoskiego kucharza. Według mnie ryż gotowany w ten sposób jest idealny. Wiem, że ma z tym problem wiele osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem.
Przepis na curry z indykiem i warzywami
Składniki na curry z indykiem i warzywami:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 puszka mleczka kokosowego 82% (400 g)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g)
- 2 cebule (240 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 2 marchewki (230 g)
- korzeń imbiru (40 g)
- natka pietruszki (25 g)
- 4 łyżeczki curry (24 g), (u mnie domowa przyprawa curry)
- sok z limonki lub cytryny (10 ml)
- 2 łyżeczki soli (12 g)
- olej rzepakowy do smażenia (50 g)
- ryż ugotowany do podania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić curry z indykiem i warzywami?
- Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki.
- Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki o długości 2 cm.
- Cebule i czosnek obrać, a następnie pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
- Korzeń imbiru oczyścić i pokroić w bardzo małe i cienkie słupki.
- Kukurydzę odcedzić, a pietruszkę drobno posiekać.
- Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać imbir i marchewkę, krótko smażyć.
- Partiami dodawać pokrojonego indyka i smażyć do czasu, aż indyk zacznie robić się biały.
- Dodać curry i sól, dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie dodać paprykę i kukurydzę oraz mleczko kokosowe, gotować około 7 minut bez przykrycia.
- Na koniec dodać pietruszkę i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z limonki lub cytryny.
- Podawać z ugotowanym ryżem, u mnie z ryżem arborio.
Jak ugotować ryż do curry?
- Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać go zimną wodą.
- Wielkość garnka do gotowania ryżu dostosować do ilości gotowanego ryżu, aby nie był ani zbyt mały, ani zbyt duży.
- Ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż. Proporcje powinny być 1:2, czyli 1 porcja ryżu na 2 porcje wody.
- Garnek z ryżem przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zagotować.
- Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać, odczekać 7 minut.
- Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
- Ryż przed podaniem oczywiście wymieszać.
Zobacz również: curry z klopsikami.
Uwielbiam smak curry w każdej postaci, ale robię dość ostre 😀
OdpowiedzUsuń