Młoda kapusta z mięsem
Młoda kapusta z mięsem jest pożywnym i niezbyt kalorycznym daniem na obiad. Szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie smakuje również po podgrzaniu. Kapusta z mięsem zawsze dobrze smakuje, a na jej kaloryczność wpływa tylko rodzaj dodanego mięsa. Taka zupa z kapusty i mięso na drugie danie, czyli dwa dania w jednym.
Młoda kapusta nie ma jeszcze w sobie tego specyficznego kapuścianego zapachu, a dodatkowo szybciej się gotuje niż ta, która dostępna jest późną jesienią i zimą. Młoda kapusta świetnie nadaje się na surówki, zupy i dania do szybkiego przygotowania, zarówno wegetariańskie, jak i mięsne.
Młoda kapusta z mięsem jest niezbyt kaloryczna, ale tylko wtedy, gdy jest w niej w miarę chude mięso. Do przygotowania zupy z kapusty, należy wybierać łopatkę wieprzową z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Kapusta z mięsem mocno przerośniętym tłuszczem będzie miała dużo kalorii i raczej osoby będące na diecie dużo jej nie zjedzą.
Przygotowują dania z kapusty, należy pamiętać o kminku, który pomaga trawić i redukuje efekt gazotwórczy kapusty. Zupa z kapusty z mięsem jest raczej umiarkowanie pikantna.
Przepis na młodą kapustę z mięsem
Składniki na młodą kapustę z mięsem:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 średnia główka białej kapusty
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- wiązka koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pieprz i sól do smaku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Opis krok po kroku:
Jak zrobić młodą kapustę z mięsem?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na kilku łyżkach oleju. Mięso przełożyć do dużego garna, zalać wrzątkiem tak, aby powierzchnia mięsa była w wodzie. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, którą wcześniej zeszklić na oleju.
- Następnie dodać drobno pokrojone marchewki i pomidory oraz kminek, majeranek i paprykę słodką.
- Kapustę drobno poszatkować i dodawać partiami, gdy mięso będzie już prawie ugotowane.
- Pod koniec dodać drobno pokrojoną świeżą paprykę i posiekany koperek.
- Kapustę z mięsem doprawić do smaku pieprzem i solą oraz octem jabłkowym.
Zobacz również: klopsiki duszne z młodą kapustą.
Kapusty z mięsem nigdy nie odmówię, a tu wersja nietłusta :) Przepis do wypróbowania, po składnikach widzę, że to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuń