Zupa z kapusty z pomidorami - dieta bez mięsa
Zupa z kapusty z pomidorami idealna jest dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Zdrowa dieta bez mięsa i niskokaloryczna, gdyż w 100 g jest tylko 45 kcal. Wegańska zupa z kapusty, która powinna wchodzić w skład diety kapuścianej. Szybki obiad jednogarnkowy na kilka dni. Prosty przepis na zupę z kapusty.
Gęsta zupa z kapusty z pomidorami jest niskokaloryczna i powinna wchodzić w skład diety bez mięsa. Ten prosty przepis na zupę z kapusty można modyfikować według swoich upodobań. Jest to pyszna zupa wegańska, ale wystarczy podać do niej np. grillowanego kurczaka lub podsmażony boczek, aby skorzystały z niej również osoby jedzące mięso. Znana wszystkim dieta kapuściana bazuje na białej kapuście i dlatego zupa z kapusty idealnie się w niej sprawdzi.
Dietetyczna zupa kapuściana z pomidorami jest bardzo pożywna, chociaż składa się z samych warzyw. Zupa zawiera minimalną ilość tłuszczu roślinnego, aby organizm mógł przyswoić witaminy zawarte w warzywach.
Przepis na zupę z kapusty z pomidorami
Składniki na zupę z kapusty z pomidorami:
- 1/2 główki białej kapusty (900 g)
- 5 ziemniaków (900 g)
- 4 marchewki (450 g)
- 4 łodygi selera naciowego (200 g)
- 2 cebule (160 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 puszki krojonych pomidorów pelati (800 g)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz i sól do smaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1500 ml gorącej wody
Opis krok po kroku:
Jak zrobić zupę z kapusty z pomidorami?
- Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
- Ziemniaki i marchewki obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Chwilę wszystko podsmażyć, po czym zalać gorącą wodą tak, aby była ona około 2 - 3 cm ponad warzywami.
- Do garnka wrzucić również pokrojone łodygi selera, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Następnie dodać przyprawy i drobno poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta będzie ugotowana.
- Do kapusty dodać pomidory i dusić jeszcze około 5 - 7 minut.
- Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Zupa po ugotowaniu powinna być gęsta, dlatego wody dużo nie dodawać. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej kaloryczna, to wodę zastąpić wywarem warzywnym.
Zobacz również: indyk w kapuście.
Smaczna, aromatyczna i lekka zupa 🧡
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję, wygląda smacznie i jesiennie!
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować 😀 Zupa jest pyszna i szybko się ją robi.
Usuń