Karkówka z musztardą pieczona na soli
Karkówka z musztardą pieczona na soli idealnie sprawdzi się podana na obiad z ziemniakami i surówką. Pieczona karkówka na soli po schłodzeniu będzie również idealną wędliną na kanapki. Prosty przepis na soczyste pieczone mięso, a do tego bardzo szybki do przygotowania.
Soczysta karkówka pieczona na soli jest bardzo łatwa do przygotowania. Do zrobienia karkówki z musztardą pieczonej na soli potrzebne są tylko 3 składniki. Podstawą jest oczywiście ładny kawałek karkówki, równomiernie poprzerastany tłuszczem i niezbyt gruby. Pieczone mięso będzie miało smak dzięki drugiemu składnikowi, czyli musztardzie francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Trzeci składnik jest raczej techniczny, czyli sól gruboziarnista potrzebna do pieczenia. Dzięki pieczeniu karkówki na soli, mamy soczyste mięso.
Pieczona karkówka jest umiarkowanie słona i nie trzeba obawiać się jej przesolenia. Piekłam na soli gruboziarnistej, nie wiem, jak będzie mięso wchłaniać sól drobną, która szybciej się rozpuszcza.
Przepis na karkówkę z musztardą pieczoną na soli
Składniki na karkówkę pieczoną na soli:
- 1800 g karkówki wieprzowej
- 185 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 1 kg soli (najlepiej gruboziarnistej)
Przed i po upieczeniu |
Opis krok po kroku:
Jak zrobić karkówkę z musztardą pieczoną na soli?
- Karkówkę umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Sól wysypać na blachę z piekarnika tak, aby było jej pod mięsem około 1,5 cm.
- Mięso położyć na soli i z wierzchu rozsmarować równomiernie musztardę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 100 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości kawałka karkówki.
- Karkówka świetnie smakuje na ciepło z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
- Po wystudzeniu i schłodzeniu stanowi pyszną wędlinę na kanapki.
Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.
Ciekawy pomysł na smaczne mięso.
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuń