Sos warzywny z mięsem do makaronu

Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu to bardzo łatwe do zrobienia danie na pożywny i szybki obiad. Sos do makaronu jest smaczny i prosty w przygotowaniu, chociaż wygląda średnio. Sos mięsny z makaronem pełnoziarnistym tworzy zdrowy i sycący posiłek. Sos mięsny jest zrobiony z mielonego indyka i dlatego jest niezbyt tłusty.

Makaron z sosem z mięsa
Sos warzywny z mięsem do makaronu szybko się przygotowuje i zazwyczaj wszystkim smakuje. Sos mięsny z makaronem w tym przypadku nie jest tłusty, gdyż zrobiony jest z indyka i sporej porcji warzyw. Sam sos do makaronu jest dość niskokaloryczny (100 g to 91 kcal). Sos mięsny jest ciężki i nie na każdym makaronie się trzyma, dlatego trzeba podawać go z makaronem, który ma rowki i zatrzymuje sos. U mnie sos mięsny jest podany z makaronem pełnoziarnistym w kształcie świderków. Ostrość sosu najlepiej dostosować do swoich upodobań, gdyż przepis na sos jest w wersji raczej łagodnej.
Sos do makaronu z mięsem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 91 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu

Składniki na sos warzywny z mięsem do makaronu:

  • 1500 g mielonego indyka
  • 3 cebule (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (200 g)
  • 3 łodygi selera naciowego (220 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 200 g mleka 3,2%
  • 3 łyżki oliwy (50 g)
  • 100 ml wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz naturalny do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sos warzywny z mięsem do makaronu?

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Do cebuli dodać tartą na dużych oczkach marchew i drobno posiekane łodygi selera. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać mięso z indyka i ciągle mieszając, smażyć około 10 minut.
  4. Następnie dodać przyprawy, mleko i wino, dusić około 10 minut.
  5. Do mięsa dodać passatę pomidorową i pomidory, dusić na małej mocy palnika do czasu, aż składniki będą miękkie i płyn nieco odparuje.
  6. Na koniec sos z warzyw i mięsa doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Sos podawać z ugotowanym al'dente makaronem.

    Zobacz również: sos bolognese.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady